OUDEMOLEN – Molenaar Gerard Fredriks van korenmolen De Zwaluw in Oudemolen is op zoek naar extra ondersteuning om de molen te bedienen. Daar waar de inwoner van Rolde na zijn aantreden nog frequente ondersteuning kreeg van Nico van Guldener, is een nieuwe molenaar na diens overlijden uitgebleven. Fredriks hoopt ook belangstellenden uit de gemeente Tynaarlo, die op de Drentse Molendag op 24 augustus een kijkje wil nemen bij de molen om zo een beeld te krijgen van het gebeuren.

“Die dag is de molen opengesteld voor het publiek”, vertelt Fredriks. “Geïnteresseerden die uitleg willen over de molen kunnen dan langskomen en zien hoe het werkt. Voor mij als molenaar is het eveneens een mooi moment om belangstellenden voor het molenaarsvak te kunnen verwelkomen. Daarom doe ik deze week ook een oproep aan iedereen die iets wil weten over het molenaarsvak.”

De oproep van Fredriks komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij runt De Zwaluw namelijk grotendeels in zijn eentje. Na het overlijden van Nico van Guldener krijgt hij weliswaar incidenteel hulp, maar die basis is onvoldoende om de molen wekelijks te laten functioneren. Fredriks hoopt dat die ontwikkeling verandert. Iedere aanwas van molenaars is daarom ook welkom. “Ze moeten zich wel beseffen dat voor het molenaarsvak een opleiding van twee jaar staat. Ik krijg incidenteel wel eens ondersteuning als ik niet kan, maar een vaste tweede molenaar zou al een hoop helpen. Ik roep iedere belangstellende voor het molenaarsvak dan ook op om de 24e langs te komen bij korenmolen De Zwaluw in Oudemolen. Ik hoop dat deze oproep resultaat heeft.”

 

_MG_8308