ZEIJEN – Pasen en eieren zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Het versieren van eieren heeft al een eeuwenoude traditie, die zich ontwikkeld heeft tot allerlei kunstvormen. In De Oranjerie in Zeijen wordt van zondag 11 maart tot en met zaterdag 7 april voor de 26e achtereenvolgende keer deze kunstvorm tentoongesteld tijdens de verkoopexpositie ‘Kunst op Schaal’. Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april laat Marjanne Elema van “La Bonbonnière” de chocolade smelten en produceert prachtige Paas lekkernijen.

Dagelijks is één van de exposanten aanwezig en demonstreert een speciale techniek. 17, 18, 24, 25, 31 maart en 1 april zal Alice Bosch en Lotte Hakkaart bloemarrangementen maken, waarbij het ei centraal staat. Aan deze bij de verzamelaar zeer gewaardeerde expositie nemen circa 60 kunstenaars deel afkomstig uit 7 verschillende landen. Kwaliteit en exclusiviteit staan bij deze kunstenaars voorop. Deze tentoonstelling behoort inmiddels tot één van de beste van Europa. De variatie van duizenden artistiek bewerkte échte leeg geblazen eieren is zeer groot en is een unieke kunstvorm die door weinig mensen op professionele wijze wordt beoefend. De Oranjerie is er dit jaar weer in geslaagd om kunstenaars van hoog niveau en met bijzondere technieken aan te trekken.

De kunstenaars maken gebruik van verschillende technieken om van een ei een waar kunstwerk te maken. De eieren worden in vitrines geëxposeerd. Er worden o.a. natuurtaferelen, kerkvensters, oude meesters en nog veel meer op een ei gezet, wat zeker tot de verbeelding spreekt. De toegang is gratis en de openingstijden zijn als volgt: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-18.00 uur, zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.kunstopschaal