Kwestie Paulos Abraham: boycot leidt af van werkelijke problemen

Afbeelding
Sport

Man komt te laat thuis en vrouw negeert hem. Man praat te veel met vrouwen op een feestje en tijdens de rit naar huis zwijgt de vrouw. Gaat de man niet mee naar de schoonfamilie met kerst dan wordt het een zwijgzame zit onder de boom. Zwijgen, negeren als middel om je onvrede te uiten. Voordat nu vrouwen de pen in klimmen en de redactie gaan schrijven omdat ze zich gediscrimineerd of onheus bejegend voelen, mannen doen dit ook. Heel veel mannen zelfs. De hele selectie van FC Groningen zwijgt. En wel tegen de sportredactie van RTV Noord. Het middel heeft nog nooit iets opgeleverd, leidt af van het onderwerp en brengt de partijen vaak verder bij elkaar vandaan. Eén ding weet je zeker, er is iets geraakt bij de zwijgende partij. FC Groningen is ook geraakt. RTV Noord heeft bericht over de hond van Paulos Abraham die een klein hondje heeft doodgebeten. De leiding en spelersgroep hebben besloten dat dit te persoonlijk is en boycotten nu de redactie van RTV Noord. Ofwel, ze zwijgen en negeren de sportredactie. FC Groningen staat achter Abraham. Wat het ook moge betekenen. RTV Noord heeft feiten opgeschreven. Daar kun je onmogelijk niet of wel achter staan. Of dit past onder het kopje sportnieuws en de desbetreffende persoon met naam en toenaam noemt of dat het misschien beter bij overige nieuws had kunnen staan, zonder initialen kun je over discussiëren. Duidelijk is dat RTV Noord in ieder geval het licht laat schijnen op een symptoom van een veel dieper onderliggend probleem. Abraham laat weten het ‘jammer te vinden dat de pers is ingeschakeld’.  Hij is namelijk bezig de zaak op te lossen, zo laat hij in een verklaring weten. Een tamelijk onvolwassen reactie die nu niet doorspekt is van empathie voor het slachtoffer. Daarbij weet je dat je als profvoetballer van FC Groningen nu eenmaal een hoge boom bent. RTV Noord legitimeert het persoonlijke item door te stellen dat een voetballer van FC Groningen een voorbeeldfunctie heeft. Een weinig houtsnijdend argument natuurlijk. Bepaald RTV Noord de norm daarin?


Met het stuk heeft RTV Noord geoordeeld. Abraham heeft blijkbaar die voorbeeldfunctie niet vervuld, anders is het een hol argument immers. Het gaat in principe niemand wat aan wat een speler in zijn privéleven doet. Het is dan ook begrijpelijk dat FC Groningen niet blij is met de gang van zaken. De reactie getuigt echter van weinig wijsheid. Uit het contact stappen als je je zin niet krijgt. Een signaal afgeven heet dat. Het is vooral een vorm van machtsmisbruik dat afleidt van het echte probleem. Daarbij zakt de club een beetje weg in slachtoffergedrag. Want had dit niet voorkomen kunnen worden? Het is een publiek geheim dat dit geen op zichzelf staand incident is. De Tasmantoren is een hoofdpijndossier bij FC Groningen. Door de jaren heen zijn er vaak spelers van FC Groningen gehuisvest. Vaak gaat het om hele jonge spelers die vanuit het buitenland komen. Ver bij hun familie en vrienden vandaan. Hun wereld neemt een grote wending wanneer ze éénmaal hun handtekening gezet hebben onder een contact bij FC Groningen. Van het ene op het andere moment hebben ze veel geld, een huis, status en aanzien. Maar geen  familie en vrienden om hun heen. Het zijn sterke benen die deze weelde aankunnen en in de praktijk blijkt deze cocktail maar al te snel giftig te zijn. Frank van de Stelt werd vorig jaar aangetrokken onder andere om hierin orde op zaken te stellen maar stapt binnenkort uit zijn lopende contract. Dat zal niet voor niets zijn. Iemand die af en toe even langs gaat, hoe hard hij zijn best ook doet, blijkt onvoldoende om deze jongens te bieden wat ze nodig hebben. Afgelopen jaren zijn er veel vaker incidenten geweest met jonge spelers. Even begrijpelijk als onwenselijk. FC Groningen wil een club zijn die veel en graag jonge spelers koopt om ze vervolgens voor veel geld door te verkopen. Dan zou de begeleiding topprioriteit moeten hebben. Een speler die in zijn privésituatie niet in balans is, zal dat ook in het veld niet zijn. Dat heet kapitaalvernietiging. Dus FC Groningen, zwijg niet maar kom in actie! Koop een grote boerderij, laat die runnen door een echtpaar. Richt er appartementjes in waardoor spelers én op zich zelf kunnen wonen maar ook de huiselijkheid kunnen ervaren om zo het gemis van gezin en vrienden op te vangen. De landing wat zachter maken.


Een sociale omgeving waar ze eens kunnen meekoken met de vrouw des huizes en met elkaar kunnen samenkomen in een huiskamer. En zo zullen er vast nog veel meer nuttige of betere suggesties zijn voor de opvang van jonge spelers die ze verdienen. Het zijn dan wel profvoetballers, maar vooral ook gewoon jonkies. Geef ze daarom niet alleen een huis, maar vooral ook een thuis.  


UIT DE KRANT

Lees ook