REGIO – “Kom binnen want je bent niet te slecht om binnen te komen, maar ook niet te goed om buiten te blijven. Ons oma op haar best. Precies de kern waar alles om draait. Nu is de mens van nature goed. Alleen zijn medemens is dat niet, zo hoor ik wel eens om mij heen. Ons moeder had de vuistregel dat wie kwaad doet en bang is dat het bekend wordt, nog altijd een beetje goed is. Ons oma bekeek het vanuit een heel andere invalshoek.”

“Steevast krijg je van haar het antwoord dat wie goed doet en ook nog hoopt dat het bekend wordt, altijd een beetje slecht zou zijn. Samengevat het valt allemaal niet mee. Ook al is de concurrentie slap, het blijft moeilijk om een goed mens te zijn. Ik bekijk het maar zo dat een goed mens altijd een beginneling zal blijven. Neemt niet weg dat voor velen eerst het eten komt en dat de moraal. Vaak is moraal dus een soort fatsoen dat op dit moment mode blijkt te zijn. Tegelijkertijd me de vraag stellende wat de betekenis is van dit moment? Dit moment en het volgende bedoel je dan volgens ons oma. Ik weet echter als geen ander dat als je van mening verschilt, je moet zorgen dat het geen meningsverschil wordt. In hoeverre een meningsverschil te wijten is aan de verschillende karakters, mag een ander invullen. Begrip, begrijpen. Ook twee woorden die deze dagen ons bezig houden. Het heeft natuurlijk ook te maken met terugkijken. Ik probeer dan ook te horen en te vergeten, te zien en te onthouden en te doen en te begrijpen. Oordelen is ook vaak het niet begrijpen. We moeten het maar zo zien dat begrip iets is wat je krijgt als je het gegeven hebt! Mijn kleinzoon van 4 heeft zijn 1e kerstfeest op school mogen vieren. Hij had het over clowns en jozje. Bedoelde natuurlijk Josef en Jezus. Had een prachtige kerststal gemaakt die hij trots me liet zien. Mijn kleindochter van 1 jaar zit in de periode dat ze alles wil pakken. Ook de kerstballen uit de kerstboom. Alles is ohhh, het vingertje omhoog met de woorden van nee, nee en de andere hand ondertussen zijn werk laten doen. Grenzen verleggen dus. Wetende uit ervaring dat als we de grenzen kennen, we deze kunnen overstijgen. Familie. Ook een begrip deze dagen. Iedereen keert terug in de schoot van zijn/haar familie. Tijd ook om meningsverschillen te slechten. Ons oma beweerde dat bij familieruzies alleen de buren luisteren naar de beide partijen. Laten we het maar zo verwoorden dat wie in een twist het eerste zwijgt van goede familie is. U hebt daarvoor nog enkele dagen.
Laat ik afsluiten dit jaar met iedereen een gezond 2013 te wensen, met dank dat ik jullie het afgelopen jaar heb mogen lastigvallen met mijn warrige schrijverijen. Denk maar zo, dat mooie woorden niet altijd waar zijn en ware woorden niet altijd mooi!”

Casper Kloos