LEEK – FC Zuidlaren heeft de tweede ronde van het A-toernooi van het Leekster Voetbalgala niet overleefd. VAKO werd tweede achter poulewinnaar Marum en mag zaterdag 12 januari aantreden op de gala-avond in de kwartfinale tegen thuisploeg TLC. VAKO-zaalvoetbalspeler Patrick Steenbergen kijkt er naar uit: “TLC komt uit Leek en is dus gastheer. Ik ben erg nieuwsgierig hoe wij de wedstrijd in gaan”.

VAKO moest in een zware poule S met NEC Delfzijl, Marum en Grijpskerk zien de tweede ronde van het A-toernooi te overleven en een plek te bemachtigen in de kwartfinale. En dat lukte. In de eerste wedstrijd werd Grijpskerk met 1-3 verslagen. Ook NEC Delfzijl werd over de knie gelegd met een 1-4 nederlaag.

Doordat Marum ook beide wedstrijden in de poule had gewonnen, mocht VAKO in de laatste wedstrijd in een onderling duel uitmaken wie er met de poulewinst vandoor zou gaan. “Tegen Marum speelden we aanvankelijk goed en kwamen we met 2-0 voor. Na twee gele kaarten aan onze kant, kwam Marum langszij. We kwamen achter en namen de nodige risico’s om de stand weer gelijk te trekken, maar we hadden pech met onder andere een bal op de paal. Uiteindelijk liep Marum uit naar een 2-6 zege. Marum was ook gewoon iets beter”, blikt VAKO-speler Patrick Steenbergen terug.

De verliespartij bleef zonder verstrekkende gevolgen, het betekende alleen dat VAKO als nummer twee in de poule de avond afsloot en zaterdag 12 januari om 19:15 uur in de kwartfinale aantreedt tegen de sterke gastheer TLC. “We zijn niet kansloos. Ik acht de kans vijftig procent dat we doorgaan naar de halve finale. Maar ook als we er straks uit liggen, dan hebben we het prima gedaan. Ik verwacht een leuke wedstrijd waarin we ook het nodige geluk nodig zullen hebben”. VAKO treedt zaterdag aan zonder de gebruikelijke zaalkeeper Rolf van Wijk. Hij is op vakantie, VAKO-velddoelman Cas van der Wijst zal het doel verdedigen.

Voor FC Zuidlaren is het avontuur in het A-toernooi na afgelopen zaterdag voorbij. Dat had de ploeg enigszins aan zichzelf te danken. De blauwhemden startten aanvankelijk goed aan de tweede ronde door een 0-3 zege op ODV. De kansen op de kwartfinale waren rooskleurig toen ONR in de tweede wedstrijd op een 0-3 achterstand werd gezet via Jordi Hamming, Koen Brandts en Robin Wolters. FC Zuidlaren leek op rozen te zitten, maar ONR rechtte de rug en wist de achterstand om te buigen in een nipte 5-4 zege.

In de laatste wedstrijd tegen het sterke VEV’67 was FC Zuidlaren afhankelijk van het resultaat tussen ONR en ODV. De ploeg mocht zelf niet dik verliezen, de uiteindelijke 1-3 nederlaag had volstaan, ware het niet dat ODV een voorsprong tegen ONR niet vast kon houden en ONR uiteindelijk aan het langste eind trok en als nummer twee in poule Q naar de kwartfinale van het A-toernooi gaat. Voor FC Zuidlaren is het Leekster Voetbalgala echter nog niet voorbij. Komende zaterdag speelt de ploeg de finale van het B-toernooi tegen Zevenhuizen.