VRIES – Voor het duurzaamheidprogramma van de zwembaden gemeente Tynaarlo is openluchtbad Leemdobben in Vries vanaf 30 juli dit jaar volledig gasloos gemaakt en is hiermee volledig duurzaam en op de toekomst voorbereid. De  verwarmingsketel, die afgeschreven was, (30 jaar oud) is vervangen door twee warmtepompen, die de volledige verwarming van het wedstrijd en recreatiebad verzorgen.

Ook de gasgestookte  geiser boiler voor de douche is vervangen door een warmtepomp. Met het duurzaam maken van het zwembad de Leemdobben is in 2017 gestart door het vervangen van het bestaande besturingsysteem en de zoutelektrolyse. In 2018 zijn er zonnepanelen en zonnecollectors geplaatst, voor het opwekken van elektriciteit en het opwarmen van het zwembadwater. Voor de zonnepanelen en zonnecollectors is een SDE +( subsidie duurzame energie ) verkregen voor 15 jaar. Ook is er in 2018 een aparte waterbron ( 100 meter diep ) aangebracht voor het zwembad water.

Door de nieuwe apparatuur is het zwembad veel beter ingeregeld en afgestemd op wat vereist is en wat een enorme besparing heeft gegeven op elektrisch, gas en zout. Nu met het plaatsen van de warmtepompen is de laatste stap na het volledige duurzaam maken van de zwembad bereikt. De zonnepanelen van  De Leemdobben wekken meer dan  100.000 kWh per jaar op.  Hiervoor wordt 45.000 kWh gebruikt voor de pompen/zout elektrolyse en installatie. Voor de warmtepompen is 30.000 kWh per jaar nodig, de resterende 25.000 kWh wordt teruggeleverd en verkocht. Een prettige  bijkomstigheid is ook nog dat met de investering voor de duurzaamheid dat zich  weer binnen 10 jaar terug verdient. Bij de zwembaden Lemferdinge in Eelde/Paterswolde en Aqualaren in Zuidlaren zijn ook al flink vorderingen gemaakt om volledig duurzaam te worden.