VRIES – De leerlingen van groep 6 van basisschool de Holtenhoek in Vries maken op dit moment een wereldreis van maar liefst acht weken. Maar dan zonder dure reis, grote afstanden of jetlag. De kinderen worden in acht bijeenkomsten van een uur meegenomen de wereld rond. In elk land krijgen ze een gids, een leeftijdsgenoot, die hen iets laat zien en vertelt over het land.

In de eerste les hebben de kinderen hun eigen paspoort gemaakt. Dit paspoort staat symbool voor hun eigen identiteit en cultuur. Gaandeweg de cursus vullen ze hun paspoort aan, onder andere met feedback van groepsgenoten. In iedere les krijgen ze een stempel in hun paspoort bij het betreffende thema.

Deze unieke wereldreis wordt gegeven door stichting Plaats de Wereld, eveneens uit Vries. Zij leren de kinderen wat het is om te leven onder andere omstandigheden. Vragen als “wie ben ik, wie ben jij,” worden ingevuld. Zo leren de kinderen niet alleen hun eigen grenzen en die van anderen kennen, maar ook wat het is om te helpen en te delen.

De eerste etappe van de reis ging naar Roemenië, de tweede week deed de groep Kirgizië aan en afgelopen week was de groep in China. Zo wordt in iedere les het spotlight op een bepaald land of werelddeel gericht. Een kind uit dat land vertelt dan een verhaal ter illustratie van het thema; soms in de vorm van een brief, de andere keer een filmfragment of een serie foto’s. Op reis ontmoeten de leerlingen andere kinderen. Het is een reis langs boeiende plaatsen op aarde, waar andere gewoonten heersen en andere talen worden gesproken. In elke les beleven ze dan ook iets anders, ontdekken ze nieuwe dingen en maken ze kennis met een kind in een ander land. Er zit dan ook veel afwisseling in de lessen, het blijft spannend voor ze. Ilona de Boer, een van de leerlingen zegt: “Het is een heel leuk om de taal en de letters in het Chinees te schrijven”. “Ik vind het gezellig en supertof”, geeft Jochem Teisman te kennen. “En deze week zijn we in India”, laat Emiel weten. Na Roemenië, Kirgizië , China en Afghanistan gaat de groep leerlingen de komende weken ook nog op bezoek in India, Swaziland en Latijns Amerika, om uiteindelijk weer thuis te komen als wereldburgers die hun reisverhaal kunnen vertellen.

Basisschool de Holtenhoek toonde zich al vaker betrokken bij “de wereld om haar heen”. Vorig jaar uitte zich dat onder andere in de deelname aan een project in Suriname, dit jaar kiest de school er voor om groep zes op wereldreis te laten gaan. Zo hoopt de school bij te dragen aan de ontwikkeling van zelfbewuste leerlingen, die oog hebben voor anderen en hun omgeving; dichtbij en ver weg. En de leerlingen? Die vinden deze manier van reizen prachtig. “Leuk, grappig, interessant, knap, mooi (Marien), Leuk (Sjoerd), heel leuk en interessant (Jesper), Leuk (Robbert), Tof (Ismar).