‘Alle positieve reacties maken mij ongelooflijk trots’

ZUIDLAREN – Als kind speelde Erik Oosting al veel met LEGO. Hij is er van af jongs af aan al door gefascineerd.  Na dertig jaar Zuidlaren verhuisde Erik Oosting in 2002 naar Kropswolde. Hier besloot hij om zijn oude hobby van vroeger weer op te pakken. Al deze legostenen had hij immers nog bewaard. Hij begon met foto’s maken van bekende gebouwen of plekken in zijn o zo geliefde Zuidlaren. Deze plekken of gebouwen besloot hij na te maken van, je raadt het al, LEGO. Hij deed dit zo goed, dat het Brinkhotel hem benaderde om te komen exposeren. Zijn werk staat nu in de lobby van het bekendste hotel van zijn geboortedorp. Iets waar Erik uiteraard ontzettend trots op is.

Erik hield altijd al van lego. Zo erg dat hij al zijn legostenen van vroeger nog heeft bewaard. “Ik speelde altijd met lego. Er was in mijn oude woning in Zuidlaren nooit ruimte om iets te bouwen en dat dan te laten staan. In mijn nieuwe woning in Kropswolde hebben we een vrij grote zolder die leeg bleef staan. Mijn vrouw kwam met het idee: waarom gebruik je de zolder niet voor je legoprojecten? Dat heeft me doen besluiten om het weer op te pakken”, vertelt Oosting.

Zijn hele zolder staat er inmiddels vol mee en dat is ook in Zuidlaren niet onopgemerkt gebleven. Een gedeelte van zijn werk staan momenteel in de lobby van het Brinkhotel. “De miniatuurversie van het Brinkhotel heeft al eens bij hun in de vitrine gestaan. Hier hebben ze zoveel leuke en positieve reacties op gekregen van andere mensen dat ze mij nog een keer benaderd hebben.” Deze keer is het niet gebleven bij vitrinevulling, maar staat de hele lobby vol mijn zijn lego. “Het maakt mij ongelooflijk trots dat er zo veel positieve reacties zijn. Natuurlijk ben ik het Brinkhotel ook erg dankbaar dat mijn werk daar mag staan. Ik vind het hartstikke tof dat ze mij een podium geven, maar dat ik nu überhaupt de mogelijkheid heb om mijn werk te laten zien vind ik al leuk genoeg, zo kunnen andere mensen het ook makkelijker bekijken. Mensen uitnodigen op je zoldertje is niet wat je wil.”

Volgens de planning blijft zijn werk nog zeker tot medio oktober staan. Er is zelfs iets leuks bedacht. “Ze willen een speurtocht doen met kinderen. Er komen dan bordjes te liggen met nummers bij verschillende legogebouwen. De kinderen moeten deze plek of dit gebouw dan opzoeken in het dorp. Hier zit dan een leuke opdracht of vraag aan vast. Ik vind het alleen maar mooi dat ze mijn werk gebruiken voor dit soort grappige initiatieven. Ik denk dat ze het dorp op deze manier wel beter leren kennen.” Oosting sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere samenwerkingen ontstaan. Zo is er ook contact geweest met het molenmuseum de Wachter. “Door hen ben ik ook benaderd om wat van mijn werk tentoon te stellen. Door corona hebben we dit een jaar uitgesteld. Hier komt binnenkort nog wel meer achterweg”, aldus Oosting.

Waar er vroeger nog maar een paar verschillende kleuren legostenen beschikbaar waren, zijn er tegenwoordig ook een aantal nieuwe kleuren te krijgen. “Ik kan daardoor nog meer detail toevoegen. Ik ben zelfs bezig met een nieuwe variant van de Jumbo te maken. De kleur van het pand komt niet overeen met de kleur die ik heb gebruikt. Door de beschikbaarheid van nieuwe kleuren, kan ik nu alsnog de juiste kleur gebruiken.”

Tot slot geeft Oosting te kennen dat er binnenkort nog een nieuw exemplaar bij komt. “Ik heb de legoversie van de Laarkerk ook klaar. Deze komt ook bij het andere werk in het Brinkhotel te staan. Wanneer dat precies gebeurt is nog onduidelijk. In de toekomst zou ik nog graag een legoversie maken van het Noorder Sanatorium. Dit gebouw heeft een hele bijzondere architectuur en is een heel herkenbaar gebouw in Zuidlaren.”