VRIES –  Vrijdagmiddag werd in café Onder de Linden een bijzonder boek over het Vriezer landgoed Bosch en Vaart gepresenteerd: Bosch en Vaart – Schoonheid aan het water. Zo’n 100 genodigden genoten tijdens de presentatie van een aantal interessante sprekers, waaronder burgemeester Marcel Thijsen. ,,Er zijn al meer dan driehonderd van de duizend exemplaren verkocht”, vertelt Kees Andriesse, bestuurslid van Stichting Pieter en Greet Battjes, enthousiast.

Het boek beschrijft de bewoningsperiode van het landgoed van 1881 tot heden in zeven hoofdstukken aan de hand van originele teksten, veel foto’s en interviews met betrokkenen. Het boek is geschreven door de Asser historicus Bertus Boivin. De presentatie van het boek vond afgelopen vrijdagmiddag plaats in café Onder de Linden in Vries. Onder de aanwezigen waren lieden van de provincie, gemeente en maatschappelijke organisaties als Drenthe Cultuurfonds, Landschapsbeheer Drenthe en Historische Vereniging Oud Vries.

De huidige eigenaar van het landgoed, Pieter Battjes, kocht het grondgebied in 1984. ,,Het landgoed was toen één groot bouwval, ook de tuin was één grote ravage”, vertelt Kees Andriesse, bestuurslid van Stichting Pieter en Greet Battjes en de vriend van Pieter. ,,Het landgoed stond vroeger bekend als ‘Pippi Langkoushuis’ vanwege alle tierelantijntjes, maar naarmate de jaren vorderde verloor het landgoed zijn glans”.

Pieter Battjes was echter vastberaden, het was immers een prachtige plek met veel historie. ,,Met enorm veel doorzettingsvermogen heeft hij het landgoed in ere hersteld”. Behalve een renovatie van de gebouwen, is onder meer de oprijlaan hersteld en is er een Franse tuin aangelegd. ,,Het is een gigantische operatie geweest. Je moet het een beetje zien als een kunstenaar die met zijn levenswerk bezig is en het voor zijn nageslacht zo netjes mogelijk wil achterlaten”.

Zonder geldschieters pakte Battjes het landgoed door de jaren heen per deel aan. ,,Er was geen vermogen waaruit geput kon worden, dus het landgoed kon niet in één klap aangepakt worden. Het geld werd per jaar bij elkaar verdiend om steeds een nieuw deel aan te pakken”. Battjes baseerde zich op oude archieffoto’s van de families die er vroeger woonden. ,,Op die manier lukte het om alles in de oude glorie te herstellen”.

Een van de bekendste bewoners was de familie Stavast. ,,Twee van hun zoons zaten in het verzet en doken onder in een hol. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden ze verraden, waarna ze vluchtten naar Den Haag. Daar zijn ze uiteindelijk gefusilleerd”, weet Andriesse. ,,Toen Groningen werd bevrijd, hield Prins Bernard halt bij de familie Stavast op het landgoed om een kopje thee te drinken en hun twee gedode zonen te eren”.

Zo’n vijftien hectare grond beslaat het landgoed. Andriesse zelf woont in een bungalow op het grondgebied. Pieter Battjes woont in de hoofdvilla en zijn zuster Greetje in het koetshuis. ,,Er wordt nog een dienstwoning bijgebouwd”. Verder heeft het landgoed inmiddels een ecologische verbinding met het natuurgebied De Hondstongen.

Het boek ‘Bosch en Vaart – Schoonheid aan het water’ is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tynaarlo, Stichting het Drentse Landschap en de provincie Drenthe. In het boek is bewust gekozen voor een beeldrijke inhoud. Het boek telt zeven hoofdstukken: ‘Villa Anna’ (1881-1907) ‘Speculaties’ (1907-1909), ‘Tussenjaren’ (1909-1933), ‘Met alle lusten en lasten’ (1933-1969) ‘Kunstenaars in het paradijs’ (1969-1984) ‘Bosch en Vaart, een levenswerk’ (1984-nu) en ‘Een toekomst voor Bosch en Vaart’.

Zo’n driehonderd van de duizend gedrukte exemplaren zijn reeds verkocht. ,,Er gaat nog een grote partij naar het Drentse Landschap. We zullen zelf ook nog een voorraad nodig hebben. Tijdens de Open Monumentendag krijgen we veel potentiële boekenkopers over de vloer”.

Het boek kost 25 euro. Bestellen? Stuur een mail naar: info@landgoedboschenvaart.nl. Binnenkort is het boek ook te koop in de webwinkel van Het Drents Landschap. Voor meer informatie over het landgoed: www.landgoedboschenvaart.nl