"Dit wordt echt het hoogtepunt"

VRIES/EELDE – Het Eelder Bloemenkoor viert zaterdag 31 maart het 5-jarig bestaan. Het eerste lustrum wordt uitbundig gevierd. Met een speciaal lustrumconcert in De Kimme in Zuidlaren, met medewerking van niemand minder dan Wia Buze. Tevens wordt er de eerste CD gepresenteerd.

Die CD is geheel in stijl vervaardigd: er staan precies 5 nummers op en de prijs? 5 euro. Het Eelder Bloemenkoor is een gemengd popkoor dat op initiatief van vier vrouwen is ontstaan: Grietje Meulma, Annie Hartlief, Janny Buring en Ria Schutte. De inspiratie kwam door de Paiser Hopsingers. Hoewel er overeenkomsten zijn is er een belangrijk verschil: het Eelder Bloemenkoor zingt geen smartlappen. Jur Eckhart was vijf jaar geleden de dirigent. Om leden te werven werd een advertentie geplaatst. "Er kwamen liefst 126 aanmeldingen binnen", vertellen voorzitter Wim Arends, woonachtig in Vries en secretaris Ria Schutte uit Paterswolde, die van het begin bij het koor zat. "We zijn gestart met tachtig koorleden en die zijn er nog steeds. Dames zijn in de meerderheid (62 tegenover 20 mannen). De koorleden komen niet alleen uit Eelde, maar ook uit Vries, Tynaarlo, Haren en Groningen. Het enthousiasme is even groot als vijf jaar geleden. Ons repertoire betreft liedjes uit de jaren ’60, ’70 en ’80, maar we kennen ook nieuwere genres. Het is heel divers: van The Beatles, Guus Meeuwis, Pointer Sisters, Ramses Shaffy tot Wia Buze". Bijzonder is dat het Eelder Bloemenkoor geleid wordt door Mark Pepping, ooit de jongste dirigent van Nederland. Het Eelder Bloemenkoor repeteert iedere dinsdagavond in de Florahal. "Dat er geen multifunctioneel gebouw komt is een gemis. Maar we zijn blij met Flora. En ook met Catering Vijfschaft die daar voor de hapjes en drankjes zorgt. Mark zorgt verder voor de kwaliteit en wij voor de gezelligheid".

Het koor maakt zich op voor het eerste lustrum dat voor de tweede keer wordt gehouden in De Kimme. Die eerste keer was met Imca Marina. En dus Wia Buze, wat geen nadere introductie behoeft. Het concert wordt gepresenteerd (normaal doet koorlid Jenny Poelman dit) door Alida Kiers, bekend van de ‘Bende van Baflo Bill’. Zij verzorgt ook de presentatie van de eerste cd, De CD is mede mogelijk gemaakt door het projectenfonds Rabobank. Naast een gezamenlijk optreden met Wia Buze verleent ook een combo van drie personen medewerking. Dan is er nog een spectaculaire verloting, met als hoofdprijs een bezoek aan de musical ‘Soldaat van Oranje’ inclusief hotelovernachting. Kortom: een compleet arrangement. Voor het lustrumconcert zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij Primera Eelde en Chez Henry in Paterswolde. Maar kom op tijd want vol is vol.

Het Eelder Bloemenkoor treedt vaker op. Zo worden er jaarlijks drie kerstconcerten gegeven. Waaronder in de Dorpskerk in Eelde en in de Sint Nicolaaskerk bij De Kimme, samen met Stamtaofelzingers uit Eelde, de vriendenclub onder leiding van voormalig dirigent van het koor, Jur Eckhart. Wim en Ria hebben hoge verwachtingen van het lustrumconcert. "Twee jaar geleden traden we samen op met de Hopsingers en was het uitverkocht. In De Kimme kunnen vijfhonderd personen. Dit wordt echt het hoogtepunt. Of we nog een droom hebben? Optreden in de Martiniplaza lijkt me wel leuk", zegt Ria.