Carbid vriendengroep Vries – Dennis Wollerich

Zestien jaar geleden zijn we met een vriendengroep begonnen met carbidschieten. We gingen naar de Hooidijk, namen we een melkbus mee, een krat bier en dan hadden we lol. Dat is uitgegroeid tot een groots jaarlijks feest die ik samen met Patrick Rutgers, Gert Feunekes, Rolf van Wijk en Peter van Rein organiseer. We schieten inmiddels met 25 melkbussen en hebben een carbidkanon. Normaal gesproken beginnen we op oudejaarsdag om zeven uur in de ochtend met alle spullen inpakken. De melkbussen in de kar, de grote partytent, eten en 70 kratten bier richting Hooidijk. Daar zetten we alles klaar en steken het vuur aan. Mensen uit het dorp lopen langs, blijven een uurtje hangen of de hele dag. Dan hebben we het over een paar honderd mensen. Aan het einde van de avond moet het terrein geruimd worden in het pikkedonker. Gelukkig hebben we altijd een grote groep vrijwilligers gehad die ons kwam helpen.

Dit jaar was anders. We zijn in gesprek gegaan met de gemeente want de regels werden strikter, je mocht met maximaal twee personen per melkbus en zonder alcohol of vuren carbidschieten. Toen hebben vier vergunningen ingediend op dezelfde plek, maar dat bleek niet de bedoeling te zijn. Toen zijn we samen gekomen en hebben we besloten het jaarlijkse carbidschieten niet door te laten gaan. Stel er staan toevallig mensen te kijken, dan zou het onze verantwoordelijkheid zijn geweest en hadden wij daar boetes voor gekregen. Daar hadden we niet zo’n zin in.

Dit oud en nieuw zijn we samen gekomen met de organisatie bij iemand thuis in de achtertuin met een vuurtje erbij en wat biertjes. Rond half tien zijn we zonder publiek en met twee melkbusjes naar Hooidijk gegaan en hebben we een half uurtje carbid geschoten.  Want een jaar zonder schieten is voor ons echt niet te doen. Voor het eerst in jaren hadden wij een relaxed oud en nieuw. Toch hopen we dat we het weer met elkaar kunnen oppakken volgend jaar. We doen het niet alleen voor onszelf, maar ook voor het dorp en de jeugd in Vries. Er is verder echt niets leuks te doen voor de jeugd in Vries. Het carbidschieten is altijd een groot succes en daar halen we normaal gesproken als organisatie energie uit. We hebben van veel mensen gehoord dat ze het feest misten op de Hooidijk. Maar iedereen begrijpt het wel en wij ook. Als het hele land in lockdown moet dan kun je lastig een vergunning vrijgeven voor een feest van 500 man.