‘Sinds maart 2018 ben ik voorzitter van de Imkersvereniging Haren-Paterswolde en omstreken. Ik ben opgegroeid in diverse plaatsen in het westen van het land en in 1975 ben ik met mijn vrouw naar het Noorden vertrokken. Daar begon ik met bijenhouden en volgde de beginnerscursus in Assen. Na de Kweekschool heb ik een paar jaar als onderwijzer in Rotterdam gewerkt, daarna in Haren en Aduard ook als directeur. Inmiddels ben ik tien jaar met pensioen. Na veertig jaar betaald werk wilde ik iets in de vrijwillige sfeer doen. Op zorgboerderij De Mikkelhorst heb ik die uitdaging gevonden. In de eerste periode heb ik meegeholpen om het keurmerk voor de zorgboerderij te behalen dat loopt. Daarnaast werk ik af en toe mee met het Klusteam, een groepje enthousiaste, deskundige pensionado’s; enkele keren per week vervoer ik deelnemers van de zorgboerderij en heb ik zorg voor de bijenstal en het tuintje daar omheen op het terrein van de Mikkelhorst aan de rand van Haren. Daar werken we samen met vijf imkers. We houden samen 8 à 10 volken omdat we geen concurrentie met wilde bijen willen aangaan. In 2015 werd ik lid van de afdeling Haren-Paterswolde die in 2014 haar eeuwfeest vierde. Imkers zijn enthousiaste mensen die waarde hechten aan biodiversiteit. Honingbijen werden al door Egyptenaren gehouden vanwege honing en was. Echte huisdieren werden het nooit. We passen ons aan, aan hun levenswijze. Onder menselijke activiteiten heeft biodiversiteit veel te lijden, dus ook wilde bijen en honingbijen. Als imkers verzorgen we onze bijen zo goed mogelijk. Dat samen bezig zijn maakt het waardevol om voorzitter van zo’n club te zijn. Ook de beginnerscursus is een mooie activiteit, verwondering over het leven en streven van een bijenvolk is geweldig. Het is een wereld op zich. Een uitdaging blijft het om een locatie voor een verenigingsbijenstal te vinden voor onze educatieve activiteiten. Na de gemeentelijke herindeling is het contact met de overheid wat minder. Onze club staat er op zich goed voor. In de afgelopen jaren hebben we minder live activiteiten kunnen organiseren maar we zijn gelukkig weer uit de startblokken.’