Fractievoorzitter Gemeentebelangen Tynaarlo

REGIO – “Al meer dan vijfentwintig jaar ben ik betrokken bij de gemeenteraad. Eerst in de gemeente Eelde waar we met Gemeentebelangen veruit de grootste partij waren en na de gemeentelijke herindeling in de gemeente Tynaarlo. Het raadswerk spreekt me erg aan omdat ik toch het gevoel heb dat ik af en toe echt het verschil kan maken in bepaalde zaken. Wat je vaak ziet, is dat men keuzes maakt op basis van coalitie of oppositie. Gemeentebelangen heeft de mogelijkheid om daar steeds mooi tussendoor te fietsen. Ik denk dat gezond verstand en onafhankelijkheid echt voor ons spreekt. Zo worden wij niet geleid door landelijke thema’s. Onze uitganspunten zijn gericht op de gemeente Tynaarlo en ik denk dat dit echt de kracht van Gemeentebelangen is. Wij zijn toegankelijk voor iedereen en hebben daarnaast een zwak voor de zwakkeren in onze samenleving. Het doel is natuurlijk om steeds groter te worden, maar wij zijn blij met ons zetelaantal die stabiel is gebleven. Het lukt ons jammer genoeg al meerdere keren niet om die derde zetel te bemachtigen. Op een schamel aantal van gemiddeld 150 stemmen missen we steeds die derde zetel. Gelukkig blijft onze aanhang stabiel. Raadswerk gaat natuurlijk met wisselend succes. Ik denk dat wij in de positie zijn om tegen de gevestigde politiek aan te schoppen ook al zijn wij geen lawaaischoppers. Wij denken dat het niet moet gaan om oneliners en het zeggen om het zeggen. Wat je veel ziet tegenwoordig is ‘beter vandaag iets gezegd dan even goed nagedacht en morgen gezegd, omdat het dan wellicht achterhaald is’. Daar maak ik me soms best zorgen over. Over de Twittersamenleving bijvoorbeeld. Het debat is veelal op de confrontatie gericht. Dat zie je ook terug in het discriminatiedebat. Het wordt heel erg in extremen gezocht, terwijl ik denk dat nuancering op zijn plaats is. Het rellen om te rellen past niet binnen onze samenleving. Waar gaat het toch naartoe? Het zou naar mijn mening meer volgens de Drentse gezegde moeten zijn: ‘wat oe niet wil dat oe geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Tot slot wil ik nog meegeven dat Gemeentebelangen een benaderbare partij is die zich onafhankelijk opstelt en geen jukeboxpartij is. We willen niet scoren met incidenten, maar kijken naar het totale plaatje van de gemeente.”