EELDE – Marcel Elzerman maakt zich komend voorjaar wellicht op voor een nieuwe uitdaging. Als de 43-jarige inwoner van Eelde tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen als de nummer vier voor Leefbaar Tynaarlo, haalt de gemeente Tynaarlo met Elzerman niet alleen veel ervaring in huis, maar ook een kandidaat die daadwerkelijk op zoek gaat naar verbinding. 

Elzerman deed als jeugdbeschermer vanaf 2010 veel werkervaring op en aanvaardde in 2017 een baan als jeugdzorgwerker bij de gemeente Tynaarlo. Deze terreinen zou hij vanuit een andere rol in de politiek graag willen bedienen, want het sociale domein grenst aan zijn hart legt Elzerman uit.

‘Ik zit inmiddels al anderhalf jaar bij de fractie van Leefbaar Tynaarlo. Daarvoor werkte ik inderdaad bij de gemeente Tynaarlo en vanuit zo’n constructie kun je natuurlijk niet politiek actief zijn. Hoewel ik van oorsprong een hulpverlener ben, begon de politiek me door de jaren heen steeds meer te interesseren. Door een interne sollicitatie werd ik op een zeker moment beleidsadviseur bij de gemeente en dat kwam natuurlijk steeds meer in de buurt van de politiek te liggen. Dat ik nu op de deur van de gemeenteraad klop, is voor mij persoonlijk geen verrassing Op deze plek wil ik heel graag proberen het verschil te maken door nieuwe verbindingen te zoeken en bestaande verbindingen waar het kan te verbeteren. Dat hoeft niet eens zozeer op hoofdlijnen, maar als ik iets kan betekenen in het leven van een kleine groep mensen in de samenleving, dan krijgen ze mijn steun. Ieder mens telt en dat zal ook na de verkiezingen mijn insteek zijn.’

Elzerman maakt er geen geheim van zich in te willen zetten voor mensen die om verschillende redenen de aansluiting missen. ‘Ik heb altijd een zwak voor de antihelden in onze samenleving gehad en daar moet je op inzoomen. Dan praat ik vooral over mensen die onbedoeld net buiten de boot vallen en voor deze categorie wil ik me graag sterk maken. In de periode dat ik bij de gemeente werkte hielden we elkaar altijd mooi in de tang, er waren ook wel goede ideeën, maar niet alles daarvan werd bereikt. De aandacht in de gemeenteraad lijkt nu enkel te gaan over supermarkten en centrumontwikkeling, terwijl het naar mijn idee ook zou moeten gaan over het sociaal domein en hoe wij er voor zorgen dat begeleiding en zorg binnen jeugdhulp/wmo ook terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben. Het sociaal domein kampt al jaren met tekorten. Het is te makkelijk om enkel te roepen dat er meer geld bij moet; het vergt veel meer creativiteit, verbinding en samenwerking met het voorliggend veld om dit op een goede wijze vorm te geven. Om te beginnen denk ik dan bijvoorbeeld bij het opstellen van beleid gebruik te maken van ervaringsdeskundigheid. Daar waar het bijvoorbeeld gaat om thema’s als armoede, eenzaamheid, vechtscheiding en seksueel geweld zijn het juist ervaringsdeskundigen die een meer dan waardevolle bijdrage kunnen leveren aan dat wat echt noodzakelijk is om te komen tot een wenselijke aanpak.’

De stap die Elzerman hoopt te maken is een weloverwogen beslissing geweest. Politieke belangen dienen ziet hij als een grote uitdaging. ‘Als ik echt iets wil veranderen moet ik dus ook daadwerkelijk aan de andere kant gaan zitten. Of ik nu wel of niet in de raad gekozen word. Ik word in ieder geval beëdigd steunfractielid, dus in die hoedanigheid kan ik al wel wat invloed uitoefenen, maar ik wil gewoon heel graag de samenwerking zoeken en resultaten neerzetten binnen het sociale domein waar na de verkiezingen grote uitdagingen liggen. Vanaf deze plek, hoe klein of hoe groot, zet je in mijn beleving de eerste stap naar vooruitgang en verbetering.’ In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen presenteerde Leefbaar Tynaarlo haar kieslijst als volgt. Naast fractievoorzitter Jurryt Vellinga wordt de lijst compleet gemaakt door Annemarie Machielsen, John Franke, Marcel Elzerman, Jarko Weering, Roelof Rutgers, Hans van Gestel, Casper Kloos, Leo Hegge, Geja van Zuilen, Michiel de Sterke, Bernd de Nijs, Dion Franke, Rolf Akker en Arjan Niewold.