Het geheim van een openhartige burgemeester

VRIES – Voordat de raadsvergadering op dinsdagavond 16 juni begint, krijgt Henny van der Born (CU) het woord. Hij is voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en hij komt met heugelijk nieuws voor burgemeester Marcel Thijsen. De voordracht tot herbenoeming, waar Thijsen de gemeenteraad eerder om heeft gevraagd, is door de leden van de gemeenteraad op waarde geschat en ligt momenteel bij de Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. Als laatstgenoemde het goedkeurt, dan heeft de gemeente Tynaarlo in Thijsen voor het eerst een burgemeester die twee termijnen vol mag maken. De burgemeester vertelt aan de Krant van Tynaarlo wat hij de komende zes jaar anders gaat doen. En dat is iets wat recent nog mis is gegaan.

Thijsen is zichtbaar opgelucht dat hij de kans wellicht krijgt om zijn klus in de gemeente Tynaarlo af te mogen maken. In zijn casual blouse en achter een koud colaatje, vertelt de burgervader in zijn kantoor dat hij trots is dat hij het vertrouwen van de bevolking krijgt: “Wij zijn in Tynaarlo begonnen met een organisatieverandering en daarbinnen een cultuurverandering. Dat zijn twee ontwikkelingen waar tijd voor nodig is. Het duurt lang. Daarom ben ik vanzelfsprekend heel blij met deze voordracht, want dan kan ik mijn werk op dat gebied afronden.” De burgemeester komt als buitenstaander in 2014 naar de gemeente Tynaarlo. Sindsdien is hij verliefd op de regio en de mensen. Dat hij een beetje Drent is geworden in de afgelopen jaren kan hij niet zeggen, maar bijzondere Drentse woorden en uitspraken heeft hij zich inmiddels wel eigen gemaakt: “Hak wel dacht, is daar een typisch voorbeeld van”, lacht Thijsen.

Hij waardeert het noorden van Nederland in de loop der tijd steeds meer: “Ik voel me in deze streek heel erg thuis. Het is ontzettend goed leven en ik denk dat heel veel mensen zich dat niet beseffen. De lucht is hier zo schoon en echt veel meer mensen denken om elkaar. In het westen is het veel meer op zichzelf. Bovendien was ik altijd verkouden in de tijd dat ik in Wijchen woonde. Ik slikte er zelfs medicatie voor. Sinds mijn komst hier heb ik geen medicijn meer aangeraakt. Het is niet gezegd dat ik hier altijd zal blijven, maar het is een fantastische plek om oud te worden.”

Thijsen heeft de coronacrisis als eenzaam ervaren en hij vindt het fijn dat de fysieke gemeenteraadsvergadering weer plaats kan vinden. “In deze tijd begin je steeds eenzamer te worden. Ik begon zelfs raadsleden te missen, nou dan ben je wel heel eenzaam”, grinnikt Thijsen. Toch zet deze bijzondere periode hem ook aan het denken: “Mijn gedachten gaan dan bijvoorbeeld terug naar het overlijden Oscar Rietkerk.” Rietkerk overleed in 2017 en was geruime tijd fractievoorzitter van GroenLinks Tynaarlo. “Hij overleed ondanks de uitgezaaide darmkanker toch plotseling. Het ene moment keken we nog samen een Star Trek-aflevering, het andere moment was hij er niet meer. Ik bewonderde hem enorm. Vooral omdat hij open stond voor de diversiteit van meningen, niet alleen op basis van personen maar ook op inhoudelijk gebied.” Die pijn doorleeft Thijsen op de manier waarop Thijsen dat doet: “Ik voel de pijn, stop het dus niet weg en ik schaam me er ook niet voor. Naarmate je het doorleeft, wordt de pijn geleidelijk aan minder. Zo heb ik dat ook gedaan bij het overlijden van mijn moeder. Dat gebeurde vlak voordat ik hier in de gemeente Tynaarlo werd geïnstalleerd. Ik vind het ontzettend jammer dat ze daar niet bij heeft kunnen zijn. De dood wacht echter niet op feestjes”, haalt de burgemeester zijn schouders op, waarna hij zich omdraait en een foto van zijn moeder laat zien: “Dat ik er goed mee om kan gaan, wil niet zeggen dat ik natuurlijk niet meer aan ze denk.”

Terugkomend op het zakelijke gedeelte zijn er drie pijlers waar Thijsen zich, bij herbenoeming, de komende zes jaar op zal focussen: “Dat is de financiële stabiliteit, het op peil houden van onze fantastische voorzieningenniveau in de gemeente Tynaarlo en het blijven investeren in onze mensen met een organisatie die meedenkt.” De gemeente moet volgens hem blijven werken aan de groei van de organisatie, zodat het kan blijven doen wat de 21-eeuwse samenleving van hen vraagt. Daarin dient het rekening te houden met de Rijksmaatregelen die ervoor hebben gezorgd dat de financiële situatie instabiel is geworden: “Wij niet alleen hoor, maar heel Drenthe kampt met tekorten.”

Als we vragen naar het geheim van de burgemeester, dan komt dat neer op het volgende: “Dingen gaan mij oprecht aan het hart. Een voorbeeld daarvan zijn de ondernemers die in de knel raken door de coronacrisis, maar ook door gemeentelijk beleid. Ik zeg wel eens gekscherend dat het geen toeval is dat beleid en debiel dezelfde letters hebben.” Daarom is het volgens Thijsen van belang dat de gemeente Tynaarlo zich niet achter het gemeentelijke beleid verschuilt, zoals dat vroeger is gedaan. “Er worden mensen doodgedrukt door de regelgeving. Daar valt dus nog veel winst te behalen. Dat is die cultuurverandering waar ik het eerder over heb gehad”, benadrukt Thijsen.

Als voorzitter van de gemeenteraad merkt hij op dat hij geen robot is. Een goede voorzitter zorgt op de juiste momenten voor ontspanning of bouwt de spanning bewust op: “Dat probeer ik naar behoren te doen. Daarnaast zeg ik wat ik denk. Ik draai zelden om de hete brij heen.” Dat is in beginsel een goede eigenschap, maar daar ligt ook meteen het verbeterpunt voor Thijsen: “Ik kan soms provocatief overkomen door bijvoorbeeld een sarcastische opmerking te plaatsen. Afgelopen dinsdag gaf ik het voorbeeld van de Zuidlaardermarkt. Dat de burgemeester van Amsterdam misschien beter gekozen had kunnen worden, want dan zou de Zuidlaardermarkt wel doorgaan. Daar zit dan inderdaad een stukje sarcasme bij en niet iedereen heeft daar begrip voor, dus daarin zou ik moeten verbeteren. Je kunt ook iets zeggen zonder sarcasme. Ondanks dat, zal me ongetwijfeld nog wel iets ontglippen. Ik blijf tenslotte gewoon mens.” Een mens waar men in de gemeente Tynaarlo erg content mee is. Vrijwel iedereen loopt met de burgemeester weg en de burgemeester met hen, dus wat zal Thijsen zeggen als de minister hem straks met goed nieuws belt? Juist. “Hak wel dacht.”