MIDLAREN – Afgelopen zondag vond bij Paviljoen Meerzicht in Midlaren de primeur plaats van de verkiezing ‘Beste Snertkok 2011’. Margje Lamberts uit Midlaren toonde zich de beste ‘amateurkok’ en won daarmee de eretitel. Roelof Homan van “Het Witte Huis” in Zeegse werd winnaar in de categorie ‘Professionals’. Ook voor hem de eretitel en de eeuwige roem van Beste Snertkok 2011.

Deelnemers konden een pan snert inleveren, die beoordeeld werd door de jury. De animo voor de snertwedstrijd was nog niet groot. Slechts vijf amateurs en twee professionele koks leverden een pan snert in bij de jury. "Het was de eerste keer dat we het organiseerden; het is nog wennen", verklaart Henriet Haaijer van het paviljoen. "Het idee erachter is om in de winter meer aan de weg te timmeren. Aan de promotie heeft het niet gelegen. We hebben ook een oproep gedaan bij collega’s, maar kregen weinig gehoor. Kennelijk hebben ze het te druk voor de kerstdagen".

Snert of erwtensoep is geen typisch Nederlands fenomeen. Ook in Engeland en Duitsland kent men deze soep. Maar nergens zo sterk gebonden als in Nederland. "Het ging bij deze wedstrijd vooral om de inzet en enthousiasme", vertelt Haaijer. "De jury vond het heel bijzonder dat er zeven verschillende soorten snerten gemaakt waren. De een dun, de ander zo dik als stamppot, er werd door een deelnemer knoflook gebruikt terwijl bij een ander persoon de snert zoutarm was. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: de kleur was groen". Er werd beoordeeld op zaken als hoe ziet het eruit, de kleur, geur (loopt het water in de mond), grof of fijn, de nasmaak ook. "Wat een goede snert is is moeilijk te zeggen. Dat is heel persoonlijk. Vandaar ook dat we een driekoppige jury hadden. Deelnemers konden op de diverse onderdelen punten scoren". Margje Lamberts en Roelof Homan behaalden de meeste punten.

Na de prijsuitreiking werd de overgebleven snert huis-aan-huis verkocht in de dorpen Noordlaren, Midlaren en De Groeve. De opbrengst was maarliefst € 300,00. Door een spontane donatie van een goedgevige sponsor kan er in totaal € 500,00 aan de Stichting Sports for Life gedoneerd worden. Deze stichting steunt de projecten MS Fonds en de stichting Brazillive, die hulp biedt aan kansarmen in Brazilië . En wat de snertwedstrijd betreft, Paviljoen Meerzicht wil dit evenement volgend jaar ook weer organiseren. "En dan hopen we op het dubbele aantal deelnemers". Beide winnaars  Snert wedstrijd en alle medewerkers