ASSEN/VRIES – Mariska Doedens voert in samenwerking met Smeding BV actie voor de stichting Energy4All. Doedens en haar man doen dit omdat hun dochter van 8,5 maand oud overleed aan een ernstige stofwisselingsziekte. Deze aangrijpende gebeurtenis hakte erin bij het gezin, dat maandenlang in onzekerheid leefde.

Machteloos voelden ze zich, Mariska Doedens en haar man. Toen na zes tot acht weken bleek dat hun dochtertje nauwelijks groeide en last had van epileptische aanvallen, voelde het niet goed voor het gezin. Niet veel later werd duidelijk dat dit gevoel klopte. Hun dochtertje leed aan een ernstige stofwisselingsziekte. “En dan stort je wereld wel een beetje in”, aldus Doedens. “We hebben maandenlang in onzekerheid geleefd. We moesten door, want we hebben een tweeling van vier jaar oud en die verdienden natuurlijk ook alle aandacht. Je staat dan in een spagaat, je wilt er zijn voor je zieke dochter, maar wilt de tweeling ook niet tekort doen. Een vreselijk gevoel.”

De dochter van het stel verhuisde van het ziekenhuis in Assen naar het UMCG in Groningen en de het gezin had stiekem de hoop dat alles ten goede zou keren. Dat mocht helaas niet baten. Het leven voor hun dochter hield na 8,5 maand op. “Het is een hele zware tijd geweest waar we niks konden bieden, behalve onze aanwezigheid en alle medicatie tegen de pijn. Onze wereld stortte iedere keer weer in, maar we moesten door. We sliepen ’s nachts nauwelijks, we waren er continu mee bezig. Nu ze is overleden is de koek voor ons wel op.”

Mariska Doedens en haar man knokken echter door, ze hebben voor hun gevoel geen keuze met hun twee andere dochters. Om andere gezinnen de hulp te kunnen bieden zetten ze zich in voor Stichting Energy4All. Dat doen ze niet alleen, want Mariska’s broer Hendrik van der Vinne rijdt met goedkeuring van Geert Smeding met een sticker van de stichting op de vrachtwagen van Smeding BV. “Een erg toffe actie. Ze doen dit allemaal om meer bekendheid aan de stichting te geven, zodat er meer donaties binnenstromen en het onderzoek snel verder kan gaan.”

Want dat geld is hard nodig. Daar waar menig onderzoek naar een ernstige ziekte kan rekenen op een bijdrage van de farmacie, moet Stichting Energy4All het zonder doen. “De ziekte wordt niet groot genoeg bevonden. De aantallen zijn te laat om geld voor in te zamelen. Wij zijn ouders waarvan het met hun kind slecht is afgelopen, we hopen ouders in dezelfde situatie op weg te kunnen helpen. Daar zetten we ons voor in.

Doedens draagt zelf ook een steentje bij. Ze bakt cupcakes die ze tracht te verkopen en de opbrengst van die cupcakes gaat naar de stichting. “Verder zijn we volop aan het nadenken welke acties we nog willen houden. Dat is echter lastig, mochten er lezers zijn die suggesties hebben: deze zijn altijd welkom.”

Meer informatie over de stichting is te vinden op www.stichtingenergy4all.nl.

 

Mariska Doedens