"Investeren in de belangrijkste relatie van je leven"

VRIES – In het Ontmoetingshuis in Vries begint donderdag de cursus ‘Marriage Course’. De cursus is bedoeld voor partners die willen investeren in hun relatie.

"Een relatie is heel belangrijk in het leven", vertelt Yvonne Westerhof. “En de moeite waard om in te investeren. Vandaar de Marriage Course. Of die cursus echtscheidingen voorkomt? Er was in ieder geval een gemeente in het Westen van het land die de Marriage Course subsidieerde, omdat ze vond dat deze bijdroeg aan gezonde relaties.”
“We zijn geen relatietherapeuten; de cursus wordt door vrijwilligers gegeven", wil Yvonne Westerhof benadrukken. Het fenomeen Marriage Course is een wereldwijd succes. "Het is ontstaan in een kerk in Londen, waar de mensen zich maatschappelijk betrokken voelden. De cursus is op christelijke uitgangspunten gebaseerd, maar het is bedoeld voor iedereen. “Ik heb zelf de cursus ook gevolgd, in Zuidlaren, en was er heel enthousiast over". In Vries is de cursus opgepakt door de Interkerkelijke Contactgroep Binnenstebuiten. "We hebben Marriage Course nu zes keer gedraaid en er is veel animo voor. Een heel bont gezelschap, uit alle lagen van de bevolking. Sommige stellen zijn veertig jaar getrouwd, anderen wonen drie jaar samen. We hadden zelfs cursisten van boven de 70 jaar. Na de cursus waren eigenlijk alle deelnemers enthousiast: er was een verdiepte betrokkenheid bij elkaar. Het bijzondere aan de cursus is dat je die met z’n tweeën doet, dus geen groepsgebeuren. Iedere avond begint met een diner voor twee aan eigen tafel. Dan worden thema’s besproken en gaat ieder stel met de opdrachten aan de slag: samen in gesprek op een positieve manier. De cursus begint met de vraag waarom je bij elkaar bent en ontdek je wat je beide nodig hebt in de relatie. Een van de thema’s is communicatie, vaak een knelpunt. Een ander thema is omgaan met conflicten.. Ouders en schoonouders hebben grote invloed hebben op relatie en hoe ga je hier als stel mee om. Sex is ook een belangrijk onderwerp. En de taal van liefde uit zich op verschillende manieren: voor de een is een cadeau heel sprekend, terwijl een ander het juist nodig heeft om exclusieve aandacht te krijgen. Mensen besteden over het algemeen meer aandacht aan hun werk en sport dan aan hun gezamenlijke relatie. Als er kinderen komen, is het wel gebruikelijk je te verdiepen en ‘input’ te krijgen in de opvoeding, maar relaties is iets waar we vaak niet actief mee aan de slag gaan. Stellen gaan vaak pas over tot actie als de relatie mis dreigt te gaan en dat is jammer”.

"Hoewel de cursus Marriage Course groeit, wordt de cursus in het Noorden nog niet op veel plaatsen gegeven", weet Westerhof. "We hebben daarom cursisten van Noord-Groningen tot Drenthe. Zoals gezegd: Marriage Course is wereldwijd populair. Ja, ook in Latijns Amerika en Afrika. Ik heb de cursus ook in Zuid-Amerika gegeven. Daar merk je een groot verschil. Hier hechten we veel waarde aan privacy, dit is in andere culturen wel anders. In Zuid-Amerika nam iemand bijvoorbeeld zijn hele verjaardagsvisite mee naar de cursus. In Nederland zijn over het algemeen de vrouwen het eerst enthousiast. Mannen zeggen eerst ‘moet dat nou?’. Na een eerste avond zien ook de mannen voordeel in de cursus: want het is geen ‘vrouwen-ding’, maar juist een cursus waar beide partners aan bod komen".

"In Vries heeft de cursus meestal rond de tien stellen. Het liefst zou ik het hebben zoals in Engeland, waar zestig paren tegelijk de cursus volgen, want deze cursus gun je aan elk stel. Waar het uiteindelijk om draait is dat partners handvaten krijgen om meer te genieten en te groeien in hun relatie. Noem het een soort APK".

De cursus wordt gehouden op 7 donderdagavonden. Om te beginnen komende donderdag 12 april en vindt plaats in het Ontmoetingshuis op de Brink in Vries. Van 19.00-22.00 uur. Voor meer informatie en aanmelding: Johan en Yvonne Westerhof, tel. 0592-580426fotomarriage course