Kuifje in Zeijen

ZEIJEN/VRIES – Max de Vries is de nieuwe aankoop van dit seizoen van SVZ. De club heeft daarmee een speler binnengehaald die bepaald geen grijze muis is. De 18-jarige speler heeft een speciaal clublied gemaakt, volgde motorracer Max Biaggi in heel Europa, wil teammanager worden van een raceteam en komt op de brommer naar de training. En dat gaat ook niet onopgemerkt voorbij. Kortom: de avonturen van de nieuwe Kuifje.

"Ja, dan komt hij op zijn brommertje en soms is de benzine op. Je beleeft altijd wat met hem", weet ook trainer Albert Noord. "Laatst ging het mis voor de wedstrijd tegen Woltersum", vertelt Max in Hotel Het Wapen van Leiden in Vries. "De benzinemeter is stuk. Dan kan ik niet zien hoeveel brandstof er nog inzit". En dus had de in Rolde woonachtige De Vries weer een lege tank. Ach, de jongens lossen het altijd wel op. Voor de wedstrijden ben ik stipt op tijd of te laat, maar nooit te vroeg". Max de Vries is de kleinzoon van de beroemde schaatscrack Boele de Vries. Boele is 9-voudig Drents kampioen op de korte baan. Max is geen schaatser. Broer Barry wel. Hij werd in 2010 Drents kampioen op de marathon. De oudere broer van Max is vernoemd naar de bekende motorcoureur Barry Sheene. En dan is er nog Jeff. "Hij heeft niks met sport". Max heeft na dertien jaar Rolder Boys de overstap gemaakt naar Sport Vereniging Zeijen. SVZ stond stijf onderaan in de Vijfde Klasse. Er kwamen maar vijf jongens op de training. Toen polste de zoon van huidig trainer en schooldirecteur Noord enkele klasgenoten, waaronder Max. Het elftal maakt zowaar progressie. Max zorgde voor leven in de brouwerij door speciaal voor de derby tegen Tynaarlo een clublied te maken. "Het is een parodie op liedjes van Harm en Roelof. Die teksten vind ik geweldig. In de klas zong ik al ‘Oet fietsen’. Dat deed ik bij SVZ ook. Toen zeiden mijn ploeggenoten: maar dat heeft niks met SVZ te maken. Vervolgens heb ik een eigen tekst gemaakt". Hebben we het hier over een zangtalent? Nee, luidt het antwoord. "Ik heb geen ambities in die richting". Tot voor kort had Tintin ("de naam voor Kuifje heeft mijn broer bedacht omdat ik zo op Kuifje lijk") geen mobiel. Dat is vrij uitzonderlijk voor jongens van zijn leeftijd. "Iedereen had er een op de middelbare school, maar mijn pa vond het onzin. Ik heb wel Twitter, maar volg alleen maar. Het is niet interessant wat ik zeg". Max de Vries studeert momenteel aan de Hanze-instituut voor sportstudies in Groningen. Zijn droom is teammanager worden bij een raceteam. "Ik ben altijd betrokken geweest bij motorracen. Zo heb ik Max Biaggi- uitkomend in de Super Bike-klasse- door heel Europa gevolgd. Aanvankelijk heb ik Biaggi gekozen om dezelfde voornaam. Maar de rijstijl van de man die vijf keer wereldkampioen werd is zo mooi. Hij kan dertig ronden in dezelfde strakke lijn rijden. Het idee van een eigen raceteam bleef hangen in het hoofd. Ik kreeg contact met het raceteam uit Annen, dat actief is in de WK Supersport. Samen met Geert Vijfschaft uit Tynaarlo ben ik verantwoordelijk voor de catering. We gaan naar elf wedstrijden in Europa. De twaalfde, in Australië, laat ik aan me voorbijgaan. Ik heb overlegd met de technische staf van SVZ, die het geen probleem vindt dat ik er af en toe niet bij ben. We zoeken overigens nog sponsoren in de gemeente Tynaarlo. Als ze mailen naar sportmanagement.max@gmail.com sta ik hen graag te woord. Naast teammanager denk ik ook aan het organiseren van sportevenementen. Kortom: een eigen bedrijf, maar dan wel in de motorsport. Ooit deed Max aan wielrennen. En dat was geen succes. "Tijdens een fietstocht in Oostenrijk ging ik over de kop en scheurde ik onder meer mijn milt. Er moest een traumahelikopter aan te pas komen". Terug naar het voetbal en het clublied. "De tekst hangt in de kleedkamer en we zullen het zeker gaan gebruiken voor de grote derby tegen Tynaarlo". Zo, het regenpak gaat weer aan. Kuifje gaat weer naar huis. Naar Rolde. "Ja, ik kom altijd op de brommer, in weer en wind. Alleen vind ik het wel jammer als er in de winter zout gestrooid wordt. Want daarvan roest mijn brommer". SVZ Zeijen