EELDE – Afgelopen maandag werd het nieuwe zonnepark op Groningen Airport Eelde officieel geopend. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) verrichtte samen met Tjisse de openingshandeling. Na complimenteuze woorden van de minister, spraken ook directeur van Groningen Airport Eelde, Bart Schmeink, en Siebren Zeilstra namens Groenleven op het drukbezochte evenement. In Bites & Flights werd het zonnepark onder luid applaus geopend. Een wereldprimeur voor het vliegveld in Eelde, dat met ruim 63000 zonnepanelen voorziet in het  energieverbruik van maar liefst 6200 huishoudens én het zelfvoorzienend is in haar eigen energieverbruik. Het zonnepark is aangelegd voor de komende 25 tot 30 jaar.   

De bouw van het zonnepark werd al een aantal maanden geleden voltooid, maar wegens een overvolle agenda van de minister werd de openingshandeling afgelopen maandag verricht. De wereldprimeur houdt in dat Groenleven een volledig zonnepark heeft weten aan te leggen op een actief vliegveld tussen taxi-, start- en landingsbaan. Met in totaal een oppervlakte van 20 hectare, levert dit park genoeg stroom voor 6200 huishoudens. Het is een eerste stap in de ambitie om het duurzaamste vliegveld van Nederland en Europa te worden. Bart Schmeink geeft aan dat er belangstelling is voor elektrisch vliegen en dat het vliegveld in Eelde daarin ook zeker voorop wil lopen: “Ik heb natuurlijk geen aandeel gehad in dit project, maar we zijn in gesprek met een aantal bedrijven die zich gemeld hebben om bij ons elektrisch te komen vliegen.” En dat komt mooi uit, want Groningen Airport Eelde herbergt sinds kort als eerste luchthaven in Nederland een elektrische laadpaal voor vliegtuigen.

Bowy Odink, Commercieel Manager Groningen Airport Eelde, vult daarop aan: “Door de installatie van deze laadpaal zetten we weer een stap in de verduurzaming van de luchthaven. De vraag naar een elektrisch laadpunt voor vliegtuigen is bij ons nog niet heel groot. Toch willen we deze voorziening bieden, zodat we in elk geval de mogelijkheid hebben. Het is natuurlijk een beetje een kip-en-ei-verhaal. Zonder goede laadpunten wordt elektrisch vliegen minder aantrekkelijk.” De stroom die de laadpaal gebruikt, is rechtstreeks afkomstig uit het nieuwe zonnepark op Groningen Airport Eelde.

Van Nieuwenhuizen heeft tijdens de opening aangegeven dat er mogelijkheden zijn voor Groningen Airport Eelde om zich te profileren als duurzame luchthaven. “Momenteel is SkyNRG in Delfzijl bezig om een bio-kerosinefabriek te openen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat vliegtuigen die bio-kerosine willen tanken naar Los Angeles moeten om dit te kunnen doen. Nu de bio-kerosinefabriek in Delfzijl vorderingen maakt en met de andere duurzame ontwikkelingen zoals de New Energy Coalition om de hoek, laten Groningen en Drenthe zich zeker zien als voorlopers in de duurzaamheidsomslag die momenteel in de luchtvaart gaande is.”