TYNAARLO – Het blijft een komen en gaan van mensen die de inzamelingsactie van Monika Pejka en Ina Karstens willen ondersteunen. Vanuit haar woning in Tynaarlo zamelt Pejka producten in om het leed van moeders en kinderen die de Oekraïne zijn ontvlucht voor een deel te verzachten. 

Het gaat vooral om aan kinderbedjes, kinderkleding, schoeisel, kinderwagens, buggy’s, draagzakken en aanverwante producten die over niet al te lange tijd van eigenaar wisselen. Vrijwel dagelijks is er telefonisch contact tussen Pejka en haar moeder die in de Poolse stad Poznan woont.  

‘De mensen die Oekraïne ontvluchten komen onder meer in Polen terecht en daar proberen de vluchtelingen zo snel als het kan onderdak te vinden in de grote steden’, vertelt Pejka. ‘Veel vrouwen zijn een week onderweg voordat ze op de plek van bestemming zijn en als ze er zijn, willen ze ook niet verder. Ze hopen zich uiteindelijk toch weer te kunnen herenigen met hun man die vecht in de oorlog. Mijn moeder woont in Poznan en zij ziet dagelijks het leed van mensen die in nood verkeren. De vluchtelingen worden vandaag de dag opgevangen in openbare ruimtes die ongeveer vijf zo keer groot zijn als de MartiniPlaza in Groningen en op deze opvanglocaties is er nog altijd een groot tekort aan kinderbedjes, kinderwagens, buggy’s en draagzakken. De mensen die daar arriveren hebben huis en haard heel snel moeten verlaten en komen daar met hun kind op hun arm aan. Om deze reden zamelen we spullen in om te helpen waar we kunnen helpen.’

Alle vormen van hulp zijn goed legt Karstens uit, maar de Pejka en Karstens richten zich met hun actie specifiek op één van de zovele terreinen waar de nood het hoogst is. ‘We hebben de landelijke actie Giro555 natuurlijk op de voet gevolgd, maar wij willen gerichter hulp bieden en iets geven wat de mensen nu nodig hebben. Vandaar dat we deze actie zijn begonnen en het zou zo mooi zijn als mensen eens goed willen kijken of ze nog iets hebben waarmee ze onze actie kunnen ondersteunen. De producten moeten wel schoon zijn, want er is ter plekke geen tijd om bijvoorbeeld de kleding te wassen. Het zou ook fantastisch zijn als mensen er een kleinigheidje in de vorm van een knuffel bij kunnen doen voor een lach op hun gezichtjes.’

Contact met haar moeder heeft Pejka nog dagelijks. Ook in Polen zien mensen in deze moeilijke tijd naar elkaar om in een periode waarin het einde van de oorlog nog ver weg lijkt. ‘De mensen in Polen zijn heel erg solidair met elkaar en dat heeft ook te maken met de geschiedenis van het land. Polen is onderdeel geweest van het communisme en wij hebben lang moeten strijden voor democratie en nu er een democratie is, is het land er in vele opzichten enorm op vooruit gegaan en dat moet zo blijven. We zijn op dit moment al heel erg dankbaar voor de spullen die zijn aangeleverd. Het wordt enorm gewaardeerd door de mensen in Polen.’ Op vrijdag 15 april worden de ingezamelde spullen door Pejka en haar man met een vrachtwagen naar Polen vervoerd. Voor de inzameling bestaan er momenteel twee locaties. Op woensdag 6 en donderdag 7 april is de locatie in Groningen, waar René Burgsma het aanspreekpunt is, geopend voor de afgifte van spullen.  

Loods 10
Protonstraat 24
Groningen
Tel. 06-38196195

Monika Pejka
Arlo 7
Tynaarlo
Tel. 06-23256095