“Mijn droom is om wereldkampioen te worden, maar of dat lukt? Dat weten we over vijftien jaar”

ZEEGSE – Hij is pas 24 jaar oud, maar mountainbiker Tim Smeenge uit Zeegse reist al de hele wereld over om wedstrijden te rijden. Onlangs werd hij vijfde bij een grote, meerdaagse wedstrijd in Oostenrijk en de Dolomieten (Italië) en in september staat hij aan de start van het WK-marathon in Zwitserland. Op dit moment zit Smeenge in een korte rustperiode van twee weken om zijn lichaam te laten herstellen. “Maar trainen doe ik nu wel gewoon hoor”, zegt de inwoner van Zeegse. “Gemiddeld train ik zo’n zes tot acht keer per week. Dat gaat nu gewoon door.”

Smeenge is al op jonge leeftijd begonnen met mountainbiken en sindsdien is het zijn grootste passie. “Toen ik zo’n elf jaar oud was, had mijn vader een mountainbike voor zichzelf gekocht”, vertelt Smeenge. “Daarnaast had hij ook een mountainbike gekocht voor mij en mijn broer samen. Om te delen dus. Na een week bleek dat dit niet ging, aangezien wij beide heel vaak wilden fietsen. Mijn opa heeft toen later nog één mountainbike erbij gekocht en daar ben ik hem heel dankbaar voor.” Op zondagen fietste Smeenge vaak met zijn vader, broer en oom en toen hij wat ouder werd maakte hij deze tochten alleen. Op zijn veertiende kwam de inwoner van Zeegse in aanraking met de Noordelijke ATB club in Roden, waar hij lid werd. “Bij deze ploeg trainde ik mee en werd ook steeds fanatieker”, legt Smeenge uit. “Daarnaast ging ik ook wedstrijden rijden, onder andere in Havelte, waar ik gelijk op het podium stond. De bronzen medaille die ik daar pakte, gaf mij veel motivatie.”

Naarmate Smeenge ouder werd, ging hij steeds meer wedstrijden rijden. Sinds een aantal jaren reist hij heel de wereld over voor zijn grootste passie. “Waar ik in het begin Apeldoorn ver weg vond, voelt dit nu heel dichtbij”, lacht Smeenge. “Ik rijd in vele verschillende landen en heb zelfs al eens in Zuid-Afrika gereden. Dat is pas ver.” Onlangs reed de jonge mountainbiker de Bike Transalp die van Oostenrijk naar Italië loopt, midden in het berglandschap de Dolomieten. “In totaal was deze meerdaagse wedstrijd 560 kilometer”, legt Smeenge uit. “Het was een duo-wedstrijd, die ik samen met mijn ploeggenoot Roel Verhoeven reed. Bij zo’n duo-tocht is het de bedoeling dat je bij elkaar blijft. Je mag maximaal twee minuten na elkaar finishen.” Bij de Bike Transalp, die gereden wordt over zeven dagen, eindigde het duo als vijfde. Een puike prestatie en zelfs boven verwachting van de mannen. “We zeiden van te voren tegen elkaar: als we in de top-8 eindigen, doen we het goed”, laat Smeenge weten. “Een top-5 prestatie is echt uitzonderlijk. We zijn logischerwijs dan ook ontzettend tevreden, maar het was ook heel erg zwaar. Zeven dagen lang bergetappes rijden is constant volle bak, van de start tot finish. Ik was na afloop ook helemaal kapot.”

Vorig jaar reisde Smeenge voor het WK-marathon ook al naar de Dolomieten, waar hij zich kon meten met de beste mountainbikers van de wereld. 180 deelnemers hadden zich geplaatst voor het WK, waaronder dus de inwoner van Zeegse. “Tijdens het WK werd ik 53e”, vertelt Smeenge. “Dat klinkt heel laag, maar ik was er heel blij mee. Wie kan er zeggen dat hij in de top-60 van de wereld is geëindigd? Niet veel. Alles viel gedurende het WK echt samen en ik kan hiermee terugkijken op een mooie prestatie.” In zijn nog jonge mountainbikecarrière heeft Smeenge al de nodige ervaringen opgedaan. Er staat hem een mooi avontuur te wachten, helemaal als je bedenkt dat de echte toppers in de mountainbikewereld dertigplussers zijn. “Ik ben op zich nog heel jong”, lacht Smeenge. “Ik wil natuurlijk zo ver mogelijk komen. Mijn grootste droom is om wereldkampioen marathon te worden, maar ik weet niet of dat erin zit. Dat zien we wel over vijftien jaar. Dan moet het wel gebeurd zijn.”

Dat Smeenge voor het hoogst haalbare gaat, is wel duidelijk. De jonge mountainbiker heeft veel over voor de sport en stopt er een hoop aantal arbeidsuren per week in. “Ik voel me ook heel goed”, legt de Drent uit. “Ondanks dat ik net een zware, meerdaagse wedstrijd heb gehad, gaat het prima met me. Ik vind het mountainbiken uiteraard ook heel leuk om te doen. Je stelt doelen voor jezelf en het is mooi om te zien dat je die dan bereikt. Dat geeft mij echt energie. Van de sport zelf vind ik het man tegen man gevecht altijd prachtig. Mountainbiken kost heel veel kracht en is minder tactisch. De sterkste komt dus altijd bovendrijven.” Maar naast het mountainbiken zijn er ook andere dingen waar Smeenge van geniet. “Je komt op zulke mooie plekken”, gaat hij verder. “Plekken waar je anders nooit komt. De natuur is echt prachtig en daar probeer ik ook van te genieten waar mogelijk. Elke wedstrijd is weer een heel avontuur op zich”.

Op dit moment is het mountainbikeseizoen nog in volle gang en staan er voor Smeenge nog een hoop aantal mooie wedstrijden te wachten. Zo reist hij binnenkort weer naar Zuid-Afrika, mag Smeenge door zijn goede prestaties in de Dolomieten deelnemen aan de Swiss Epic en heeft hij op 8 augustus aanstaande een wedstrijd in Noorwegen. Maar het hoogtepunt is natuurlijk het WK-marathon op 20 september in Grächen (Zwitserland). “Dat wordt weer een hele mooie uitdaging”, stelt Smeenge. “Ik hoop dat ik het nog beter ga doen als vorig jaar. Ik hoop mij elk jaar nog verder te kunnen ontwikkelen en daar werk ik ook hard voor.” Om zijn passie te kunnen bekostigen, heeft Smeenge drie sponsoren uit de regio, die hem financieel steunen. “Mijn tripjes worden vaak bekostigd door mijn mountainbiketeam KMC in Friesland”, laat Smeenge weten. “Echter zijn er ook nog vele andere zaken die ik moet betalen, zoals bijvoorbeeld mijn trainer. Mede dankzij NewNexus, Agriplaza en Erik Gorter Tweewielers sta ik op dit moment op de plek waar ik wil staan. Ik ben hun harstikke dankbaar dat zij mij deze kans hebben gegeven.”