Ook wij maakten de zogenaamde “beginnersfouten”. De eerste bedden die we aanschaften waren van bamboe. Maar doordat de kinderen beter voedsel kregen, groeiden ze snel en zakten de bedden door. Dankzij donaties uit Nederland konden we houten bedden laten maken. We kochten een wasmachine…. de meeste kinderen hadden namelijk hoofdluis. Lastig uit te roeien…veel voorlichting was nodig! ( wassen met luizenshampoo… kussen en kleding wassen!!!) Onze Cambodjaanse staf vond dit nogal ingewikkeld en bedacht – tot mijn grote schrik – een ander plan. Trots werd aan mij getoond dat het allemaal veel eenvoudiger kon.

Een van de meisjes kwam opdraven met een plastic kapje en een spuitbus. Sinan (staf) deed het kapje op haar hoofdje ….en spoot vervolgens een flinke dosis insecticide onder het kapje. Dit soort insecticide is in Nederland al jaren verboden… in Azie wordt het nog steeds volop gebruikt. Gelukkig heb ik ze weten te overtuigen dat dit niet een goede manier is om luizen/neten de doden! We een koelkast: hoog model met ingebouwd vriesvak! Geen overbodige luxe in het snikhete Cambodja. Kort na de aanschaf werd Andre – in Cambodja woonachtig bestuurslid – gebeld. De koelkast was stuk. Andre nam een kijkje.. inderdaad: er lekte veel water uit de koelkast. Oorzaak: De deur van de koelkast stond open en er stak een groot stuk vis uit!

De kokkin wist niet dat de deur dicht moest blijven. Om de vis in stukken te hakken en dan in het vriesvak te leggen, daar had ze niet aan gedacht ( en het was haar niet verteld). Om te zorgen dat de kinderen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen is met behulp van een beroepskok een draaiboek gemaakt van lunch en diner, een jaar vooruit! Onze kokkin moet zich hier aan houden. De hoeveelheid voedsel dat de kokkin inkocht werd snel meer…. door omstandigheden groeide het kindertal in het Kindertehuis naar dertig kinderen. Toen waren alle bedden bezet. Bijna wekelijks staat er iemand op de stoep met het verzoek een kind op te nemen… Hoe graag we ook zouden willen … vol is vol!

( wordt vervolgd)cambodia 2006 168