In de Vriezer Post van vorige week is een foutje geslopen…boven de column stond Mozambique.

Het Kindertehuis van Colt staat in Cambodja…. en dat ligt in Azie, tussen Thailand en Vietnam.
Een land met een verschrikkelijke geschiedenis ( Rode Khmer 1975 – 1979)
De bevolking van Cambodja is vriendelijk, maar toch gebeuren er veel zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Volgens deskundigen zijn deze gebeurtenissen gevolgen van hetgeen zich allemaal heeft afgespeeld tijdens en na de Rode Khmer Periode.
Niet alle kinderen van ons Kindertehuis zijn wees. Bijvoorbeeld SreyMom en Taimo. Zij hebben wel een moeder. Maar niet zo’n beste! Toen de kinderen bij Colt kwamen wonen had Taimo littekens van uitgedrukte sigaretten op haar armen. Ondanks dat ze het bij Colt goed naar de zin heeft…biggelen er soms tranen over haar wangen….. dan huilt ze, geluidloos!
Ook SreyMom is stil en teruggetrokken, ofschoon ze nu wel laat merken dat ze het fijn vindt bij Colt.
De moeder van de beide meisjes hield er een ruig leven op na…..met veel drank en vooral vreemde mannen. Wat er allemaal met de meisjes is gebeurd, daar kunnen wij alleen maar naar gissen maar dat het niet fraai is….. is zo klaar als een klontje. Jarenlang hebben wij niets van deze moeder gehoord, tot ze opeens bij de poort van Colt opdook!Het was één klaagzang…… geen man… geen werk…. geen inkomen…en ze “miste” de meisjes.
Srey Mom ( de oudste) moest niets van haar moeder hebben, maar Taimo wilde haar wel graag zien. De moeder deed haar uiterste best Taimo te overtuigen dat het beter was dat ze thuis kwam wonen!
Ons Cambodjaans personeel wist wel beter. De enige reden waarom de moeder de meisjes terugwil is om de kinderen dan voor haar kunnen werken. Hoe? Waarschijnlijk in de prostitutie. Onze locatiemanager ging een gesprek met de moeder aan. Hij kwam er achter dat ze nog familie op het platteland heeft en dat ze daar eventueel naar toe zou kunnen. En dus kreeg ik een spoed sms! Of ik direct mijn mail wilde lezen! Noodsituatie dus. Besloten werd de moeder geld te geven om af te reizen naar het platteland. Aldus geschiedde. We hebben haar al enige tijd niet meer gezien. De rust is weergekeerd.
Ieder kind dat in Colt woont is officieel afgestaan. M.a.w. de moeder heeft geen recht ( meer) op de kinderen. Bij de weeskinderen heeft er een familielid getekend dat het kind is afgestaan aan Colt.
Dit betekent dat Colt – voor de wet – verantwoordelijk is voor het kind.
U kunt foto’s van onze kinderen bekijken op de website: www.colt-cambodia.org ( kinderen)
Wilt U ons steunen? Rabobank 1200.12.942