MFA Donderen ‘Eindelijk gaat het over kinderen, niet over geld’

DONDEREN/VRIES – De kogel is door de kerk: in Donderen komt de nieuwe MFA.  De gemeenteraad heeft dit besluit genomen. De MR’s van zowel De Holtenhoek als De Vijverstee zijn blij verrast. “De gemeente heeft eindelijk visie: het gaat eindelijk over kinderen en niet over het geld”, stellen Theo Venema en Gerrit Eikelboom van MR De Holtenhoek, die bijval krijgen van  Jan Harms en Marielle Jongsma van MR De Vijverstee. . 
“Een grote pluim voor de gemeente. Goed van het college. Toekomstvisie in plaats van boekhouden precies wat we van een college verwachten, een einde aan de ‘zesjes cultuur’ ook op het gemeentehuis.  Een multifunctioneel onderkomen met een sportzaal. Dít is de manier om de leefbaarheid vorm te geven, ”, gaat Venema nog even door. De plaats – nabij de nieuwe starterswoningen in Donderen- wordt ook omarmd, zowel door de MR van De Holtenhoek als De Vijverstee.  “Er wonen hier jonge gezinnen. En het is prima bereikbaar, door het fietspad aan de nieuwe rotonde.” De komst van de MFA is een uitvloeisel van het recent gehouden leefbaarheidsonderzoek ‘kleine dorpen’. Nu er ook starterswoningen zijn gebouwd is er zicht op een levensvatbare basisschool met ruimte voor werkunits voor de vele zzp’ers die Donderen rijk is. “We zijn jaren aan het lijntje gehouden en dan zou de MFA komen op een locatie, dat niet onze droomplek was.  Door de herijking van het IAB-beleid en budget – er blijft nog maar 10 miljoen over- is er weer vertraging ontstaan. We waren we terug bij af.” 
De locatiekeuze van de MFA houdt de gemoederen al een tijd bezig.
Eerst zou het gebouw aan de Fledders gebouwd worden. Het college ging vervolgens voor De Kamp, maar het voorstel – waar de bevolking achter stond- sneuvelde op het laatste moment in de raad. 
Het was een langdurig proces,  dat in Vries een verrassende wending kreeg.  Het werd alsnog de plek waar De Vijverstee staat. Beide scholen zijn er niet blij mee. Om de scholen tegemoet te komen en ook de leefbaarheid van kleine plaatsen te bevorderen is gekozen voor een plek, weliswaar iets verder weg, maar waar wel alle ruimte is voor school en sportzaal. Het is ook nog eens een prachtige omgeving.
Dit zal ook de woningbouw in Donderen verder stimuleren.