Oktobermaand Kindermaand van start in Museum de Buitenplaats

EELDE – "Oktobermaand Kindermaand trekt jaarlijks duizenden kinderen", zegt gedeputeerde Rein Munniksma. "Het is daarmee het grootste, meerdaagse gratis festival voor kinderen tot dertien jaar in Noord-Nederland. Dat we dit jaar komen tot een internationale uitwisseling op het gebied van theater en beeldende kunst is een geweldige uitbreiding van het Drentse project." Tijdens de maand kunnen kinderen gratis culturele uitstapjes maken. De gedeputeerde gaf afgelopen weekend het startsein in museum De Buitenplaats in Eelde door een kunstwerk te onthullen.

Ter ere van de bijzondere maand hebben vier internationale kunstenaars samen een kunstwerk gemaakt voor het project Oktobermaand Kindermaand. Vier kunstenaars uit Letland, Spanje, Duitsland en Nederland werkten gezamenlijk aan een opblaasbaar kunstwerk. De Nederlandse kunstenaar Robert Roelink maakt vaak van afvalplastic en goedkope transparante tape ‘inflatables’. Voor deze gelegenheid heeft hij samen met de drie andere kunstenaars een verrassend kunstwerk ontwikkeld dat door Rein Munniksma ‘tot leven gewekt’ wordt. "De internationale uitwisseling zorgt voor nieuwe inzichten en uitwisseling van kennis en ervaring," meent Munniksma. Dat een aantal noordelijke gezelschappen straks ook naar Duitsland, Letland en Spanje gaat is natuurlijk een geweldige kans. Als gedeputeerde ben ik blij dat er dit jaar heel veel activiteiten zijn die kinderen en (groot)ouders samen kunnen doen. Was het voorheen zo dat er vooral kinderactiviteiten waren, nu wordt het echt een familie-activiteit."

Voor de onthulling van het internationale kunstwerk is gekozen voor De Buitenplaats, waar de slotactiviteit van de Drentse Uitmaand plaats vindt. De Buitenplaats is niet alleen één van de locaties waar 29 september het festival ‘Rondje Cultuur’ langs reist, in het museum vindt ook de laatste voorstelling van ‘De Vuurvogel’ plaats. Een multimediaproject van kunstenares Othilia Verdurmen. Tijdens ‘Rondje Cultuur’ kunnen cultuurliefhebbers langs zes culturele organisaties in Eelde, Paterswolde en Bunne reizen en daar gratis genieten van een gevarieerd aanbod aan optredens en presentaties. Bezoekers kunnen één locatie bezoeken, maar zich ook

 

_MG_8940