“Dit is de mooiste plek van het Noorden”

TYNAARLO – Trots zijn de inwoners van Tynaarlo op hun natuurzwembad. Niet alleen voor zwemmen een prima plek, maar óók voor een feestje. Drie jaar geleden werd er al een feest gehouden om het 1175-jarig bestaan van het dorp te vieren. Dat smaakte naar meer. Dit keer is er geen aanleiding of reden, maar zin des te meer. Mede-organisator Gerard Darwinkel: “Als je het elk jaar zou organiseren is de lol er snel af. Door het om de paar jaar te doen, kun je origineel blijven.” Dat blijkt ook wel uit het programma. Met een live optreden van ‘Steaming Piano’s’, verschillende activiteiten georganiseerd door de verenigingen en een spectaculair waterspel ‘Vlotter op ’t Wotter’, belooft het zaterdag 17 augustus een mooie dag te worden.

Drie jaar geleden stond het vol bij het natuurzwembad. Zo’n achthonderd man waren op de eerste beachparty afgekomen. “Dat moet ook wel”, zegt Darwinkel. “Tweehonderd man vind je hier niet terug.” Het geheim? Tynaarlo is een echt verenigingsdorp. Iedereen zit wel bij een vereniging, dus via die vereniging wordt ook iedereen bereikt. De roep uit het dorp voor een nieuwe editie van het feest werd steeds sterker, merkte kroegbaas Alle Menninga. Hij benaderde Alfred, Arjan, Menno, Richard, Jilje en Gerard (Zeskampcommissie Waterkantfeest VvV) om met z’n zessen de basis te leggen voor dit evenement. Menninga: “Drie jaar geleden zei ik het al, dit is de mooiste plek van het Noorden, waarom vieren we hier geen feest? Nu is het tijd voor de volgende editie.”

De dag begint met een beachvolleybaltoernooi, waarvoor opgeven nog mogelijk is. Een team telt ongeveer vijf deelnemers. Verder zijn ook verenigingen betrokken om mee te helpen met de organisatie. Zo komt de vrijwillige brandweer met een wagen, de voetbalvereniging zet een voetbalkooi neer en de gymnastiekvereniging laat haar kunsten zien. “Op deze manier is het echt een feest voor het dorp door het dorp”, zegt Darwinkel. Alle verenigingen reageerden zeer positief. Er meldden zich zelfs clubs uit zichzelf aan, zoals de motorclub die op die zaterdag een toertocht houdt. Vervolgens worden de motoren gepresenteerd bij het natuurbad. Vanaf 13:00 uur begint de presentatie van het verenigingsleven in het dorp.

In de namiddag volgt een playback/talentenshow voor de basisschool jeugd. Aan het begin van de avond is het tijd voor het waterspel ‘Vlotter op ’t Wotter’. De dag zal op gepaste wijze worden afgesloten met een strandfeest met dans en muziek van The Steaming Pianos. Een zeer compleet programma dus. Darwinkel: “Het is echt een festival in het klein.” Ondanks de vele activiteiten is de toegang gratis en zijn de kosten laag. Voor bijvoorbeeld de huur van het podium en lichtslangen en wc’s is er een donatie van het VvV, dorpsbelangen en de Rabobank. En ook hier helpt men elkaar. “De één levert lichtslangen en de ander helpt ons aan aggregaten voor een zacht prijsje. Alles loopt op rolletjes. Nu moet alleen het weer nog meewerken. Vorige keer hadden we een prachtige dag. Hopelijk is dat dit jaar weer het geval.”

Opgeven voor het beachvolleybaltoernooi kan via tynaarlobeach@gmail.com

 

Groep Tynaarlo