Promotie voor klassieke muziek

VRIES – De Georgische mezzo-sopraan Nana Tchikhinashvili en het Trio Cantorum geven vrijdagavond 18 mei (aanvang: 20.00 uur) voor het eerst een concert in de Nederlandse Hervormde Kerk van Vries.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Klassiek Noord-Nederland (SKNN). De stichting is in 2010 opgericht met als doel: het behouden en bevorderen van klassieke muziek. De stichting organiseert regelmatig concerten. Vorig jaar in totaal twaalf. En nu dus voor het eerst een uitvoering in de Dorpskerk van Vries. Een concert met medewerking van de klassiek geschoolde mezzo-soprano Nana Tchikhinashvili uit Georgie. Nana Tchikhinashvili zong al vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren in Georgië. Tijdens haar studie koordirectie en zang werd Nana Tchikhinashvili als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor en werd zij aangesteld als dirigent van ditzelfde koor. Nana woont en werkt sinds 1995 in Nederland. In 2001 richtte Nana Tchikhinashvili haar kamerkoor Moderato Cantabile op. Vanaf 2007 is zij dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland. De Georgische mezzo-soprano heeft voor de SKNN diverse concerten gegeven. In juni 2010 is zij begonnen als zelfstandig docent van de stichting. Zij wordt in Vries begeleid door het ‘Trio Cantorum’. Het trio is in 2005 opgericht en bestaat uit Pierre Lafay (klarinet), Martin Grudaj (cello) en Elena Malinova (piano). De groepsnaam is ontleend aan de in 1894 opgezette Schola Cantorum van Parijs. De Schola Cantorum zorgde voor vernieuwingen, veelal gebaseerd op oude tradities. Trio Cantorum staat ook voor vernieuwing. Het trio speelt minder bekend gebleven composities, zoals ‘Romantische trio opus 40’ van Carl Frühling en ‘Trio opus 44’ van Louise Farrenc. Tevens heeft het Trio Cantorum belangrijke toevoegingen gedaan aan het originele repertoire door bewerkingen van trio’s op te nemen, bijvoorbeeld het ‘Trio opus 120’ van Gabriel Fauré. Maar ook het meer bekende repertoire, zoals Ludwig Beethovens -overigens zelden gespeelde-‘Klarinettrio’ en Johannes Brahms’ beroemde tegenhanger daarvan, wordt opgevoerd. . Van Vincent D’Indy, één van de oprichters van de Schola Cantorum, speelt het trio zijn ‘Opus 29’, speciaal geschreven voor deze bezetting.

Het concert wordt in twee delen gegeven. De toegangsprijs is vastgesteld op € 17.00 inclusief een consumptie in de pauze.