ZUIDLAREN – Basisschoolleerlingen in de gemeente Tynaarlo hebben onlangs uitgebreid geëxperimenteerd met koken en proeven. Zo moesten ze voor een gezond kindermenu zelf gezonde en lekkere gerechten bedenken. Uiteindelijk werd Nathan Hendriks van de OBS De Schuthoek als winnaar uitgeroepen.

Vrijwel alle scholieren kietelden hun creativiteit in de keuken. De jury die onder andere bestond uit wethouder Oetra Gopal en Henriet Haaijer van Grand Café Zuidlaren konden kiezen uit maar liefst 65 nieuwe gerechten. Ze hadden er een hele kluif aan het kiezen van een winnaar, want er zaten ontzettend veel lekkere en gezonde recepten bij.

Uiteindelijk kwam de jury unaniem tot het oordeel dat ‘De vergeten groenten’ van Nathan Hendriks tot winnaar uitgeroepen werd. “Het gerecht is heel goed uitgedacht en voldoet aan alle voorwaarden. Er is zelfs een streekproduct toegevoegd, er zit veel groente in en is erg origineel met het stoofvlees. Dit gerecht kunnen wij prima toevoegen aan onze menukaart”, verklaarde Haaijer na afloop.

Door Nathans winst heeft hij met zijn klas een kookworkshop onder begeleiding van de chef-kok van Grand Café Zuidlaren gewonnen. De winnende gerechten van alle Drentse gemeenten bij elkaar worden ook nog gebundeld in een inspirerend kookboek.

Het Kindermenu 2.0 is een initiatief van de Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond. Om het project in goede banen te leiden hebben stagiaires en buurtsportcoaches van Sport Tynaarlo drie lessen over gezonde voeding aangeboden bij scholen en BSO’s die daar interesse in hadden.