“Dit kan de basisschool echt een boost geven”

YDE – Het nieuwe ‘multifunctioneel centrum’ in Yde wordt deze zomer in gebruik genomen. Niet alleen de school ‘De Duinstee’ krijgt er lokalen, maar ook de sportvereniging, het dorpshuis en een bibliotheek maken gebruik van het nieuwe centrum. Vooraf werd in het dorp nogal sceptisch tegen het nieuwe centrum aangekeken, maar volgens Grietje Huberts van dorpsbelangen neemt het draagvlak toe. “Mensen vonden het vooral erg jammer dat het oude dorpshuis ‘Yders Hoes’ dicht zou gaan. Maar er moest wel een nieuwe school komen. Nu is daar ook een nieuwe en nog grotere gymzaal bijgekomen. Nog groter en moderner kun je het niet krijgen.”

In Yde wordt normaliter niet veel gebouwd. Het nieuwbouwproject aan de Uiver bestaat al weer enkele jaren, evenals een aantal nieuwe woningen in de molendwarsstraat. Zelfs de huizen in de breukenweg die in de jaren ’70 gebouwd zijn, worden door de oudere inwoners nog steeds als nieuwbouw aangeduid. Een nieuw schoolgebouw is dus best ingrijpend. Maar wel nodig, vindt Huberts. “Op deze manier hopen we de krimp ook meer het hoofd te kunnen bieden.” Het aantal basisscholieren is de laatste jaren namelijk nogal terug gelopen. Zeven jaar geleden gingen er nog zo’n 120 kinderen naar de school, nu zijn dat er nog maar 80. “Zo’n nieuw gebouw heeft zoveel potentie, het straalt zoveel uit. Stichting Bases zou er eigenlijk wat meer reclame voor moeten maken in omliggende dorpen zoals Donderen en Winde, maar dat doen ze niet. Dan denk ik: ‘kom op Stichting Bases, hier liggen zoveel kansen.’ Bovendien heb je ook scholen in de omgeving die uitpuilen, zoals de school in Eelderwolde. Het nieuwe gebouw kan de basisschool echt een boost geven.”

In het MFC komen vijf klaslokalen, een bibliotheek, een ruimte voor de toneelvereniging en natuurlijk voor het nieuwe dorpshuis. De nieuwe biljartzaal sluit aan bij de bar. De ruime sportzaal biedt ruimte voor nieuwe sporten. Huberts, die ook in het bestuur van de sportvereniging zit, vertelt enthousiast over de nieuwe plannen. “Momenteel kun je eigenlijk alleen op voetbal, volleybal of gymnastiek. Nu zijn we in staat om ook nieuwe dingen te bieden en moeten we kijken wat we kunnen waarmaken. We zitten te denken aan darten en badminton. Ook willen we een enquête houden onder de jeugd om te kijken wat zij graag willen. Dat kunnen bijvoorbeeld ook kortere cursussen zijn, zoals eerst tien keer dansen, dan weer tien keer wat anders.”

Dan nog de kwestie van het dorpshuis. De Historische vereniging Yde vindt het erg jammer dat het oude gebouw niet meer in gebruik genomen wordt. En aan de ene kant is het dat ook wel. Wie in Yde herinnert zich niet de gezellige avondjes bij Wessel in de jeugd- of ouderensoos? Of de films in de zomervakantie? Het witte gebouw, de oude school had zeker zijn charme. Maar gelukkig verandert niet alles. Dorpshuisbeheerder Wessel verhuist gewoon mee naar het nieuwe gebouw. En met dat nieuwe gebouw mag Yde haar handen dichtknijpen, vindt Huberts. “Het is anders, maar zeker niet minder. Het is echt een ontzettend mooi gebouw. Ook van binnen is het sfeervol door de mooie gekleurde ramen. En ik merk in het dorp dat die positieve opvatting nu toch wel de algemene tendens is in het dorp.”

Op 12 augustus verhuist de basisschool naar het nieuwe gebouw. Ouders van de schoolgaande jeugd zijn uitgenodigd om een handje te komen helpen met de verhuizing. Om 10.00 uur wordt er verzameld bij de school en wordt het nieuwe gebouw klaargemaakt voor komend schooljaar. Het oude schoolgebouw wordt over enkele weken gesloopt. Op de plek komt een grasveld. In het MFC is nog ruimte vrij. Huberts: “Een fysiotherapeut of iets dergelijks zou hier prima praktijk kunnen houden.”

 

Ydershoes