Zuidlaardermarktloop in aantocht

Afbeelding
actueel

ZUIDLAREN - In het hart van Zuidlaren vindt op zaterdag 14 oktober de 47ste editie van de Zuidlaardermarktloop plaats. Het hardloopevenement staat ook wel bekend als ‘de gezelligste loop van het Noorden’. Voor iedereen die van hardlopen houdt, jong en oud, is er een geschikte afstand. Het parcours voert de lopers door het prachtige centrum van Zuidlaren, ten tijde van de gezellige drukte rondom de Zuidlaardermarkt.
Een evenement met opzwepende muziek, een enthousiaste speaker, een knallend startschot, veel publiek en een gezonde dosis wedstrijdspanning. Sinds 2022 is de kabouterloop weer in ere hersteld. Dit loopje voor de kleintjes is ongeveer 300 meter en is bedoeld om de jongsten ook de gelegenheid te geven om mee te doen met hardlopen. De kabouterloop is géén wedstrijd en de kinderen hoeven hiervoor niet te worden ingeschreven. De start is om 10.00 uur voor het voormalige postkantoor aan de Stationsweg, met als glorieuze eindstreep de start/finishboog voor Sportshop Ruchti. Voor alle kabouters is er een prijs. De Kidsrun staat dit jaar in het teken van het 25-jarig bestaan van de gemeente Tynaarlo. Deze run is bestemd voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en kent een afstand van 2,2 kilometer. De start van de ‘25 jaar Tynaarlo Kidsrun’ is om 10.30 uur. De Juniorenloop heeft een afstand van 5 kilometer en is bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar. Het startschot voor de Juniorenloop is om 11.15 uur.
Zoals ieder jaar start de wedstrijdloop over 5 en 10 kilometer, net als de juniorenloop, om 11.15 uur. Klassering vindt plaats op basis van de bruto gelopen tijd, niet op basis van de persoonlijke chiptijden. De Zuidlaardermarktloop maakt deel uit van het loopcircuit Kop van Drenthe. Het loopcircuit bestaat in 2023 uit zeven wedstrijden: in Zuidlaren (Wintercross), Annen, Borger, Gieten, Zuidlaren, Vries en Zeijen. De Zuidlaardermarktloop op 14 oktober is de vijfde in deze serie.
Na een recordaantal deelnemers in 2022 hoopt de commissie Zuidlaardermarktloop van Loopgroep De Drentsche Aa ook dit jaar weer een groot aantal deelnemers en toeschouwers te mogen verwelkomen bij dit traditionele sportevenement in Zuidlaren. Ieder jaar doen tientallen vrijwilligers, de ondernemers van Zuidlaren, de Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt en ook de gemeente Tynaarlo hun uiterste best om er een gezellig en sportief geheel van te maken. Iedere deelnemer van de 5 en 10 kilometer ontvangt een Zuidlaarderbol en deelnemers van de 25-jaar Tynaarlo Kidsrun krijgen een medaille. Verder worden onder de startnummers van alle deelnemers prachtige extra prijzen verloot. De commissie Zuidlaardermarktloop doneert ieder jaar een deel van de opbrengst van de Zuidlaardermarktloop aan een goed doel. Dit jaar ondersteunen we ‘Zuidlaren Klimt’. Dit team zal op 6 juni 2024 óf wandelend óf fietsend deelnemen aan de Alpe d’HuZes. In de aanloop naar dit evenement proberen zij allerlei acties te organiseren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF Kankerbestrijding. Inschrijven voor de Zuidlaardermarktloop kan tot en met 11 oktober via de website www.inschrijven.nl. Daarna is er nog na-inschrijving mogelijk bij restaurant Cosineros op vrijdag 13 oktober van 17.30 tot 18.30 uur en op zaterdagochtend vanaf 8.30 uur tot een half uur voordat de wedstrijd start. Meer informatie is te vinden op www.zuidlaardermarktloop.nl

UIT DE KRANT