Onduidelijkheid over zaterdagsluiting Bibliotheek Eelde

Afbeelding
Foto: Jan Medema
actueel

EELDE/VRIES – Verwarring is ontstaan door een brief van Leefbaar Tynaarlo aan het college van B&W. In die brief worden vragen gesteld over een mogelijke sluiting van de zaterdag voor de bibliotheken in Eelde en Vries. Is er reden tot zorg? Of heeft een hersenspinsel de vrije loop gekregen.

Jarko Weering, raadslid van Leefbaar Tynaarlo kwam in gesprek met een vrijwilligster van één van de bibliotheken. Er spelen zorgen. Zoveel zorgen, dat Leefbaar Tynaarlo besloot een brief te sturen aan het college van B&W. ‘Wij zijn in de veronderstelling dat er een afspraak was om drie volwaardige bibliotheken in onze gemeenten te behouden. Dat zijn Zuidlaren, Eelde en Vries. Vorig jaar hebben we in onze begroting een extra bedrag van 100.000 euro weten vrij te maken voor deze bibliotheken. Het is dan ook merkwaardig dat nu de zaterdagopening verdwijnt voor Eelde. Die in Vries is al eerder gesloten op zaterdag. Waar gaat het geld dan naar toe?’ Zuidlaren blijft wel open en mensen worden volgens Weering daarnaar doorverwezen. Wie over de zaterdagsluiting gaat weet hij niet. ‘Maar we hopen dat het plan niet doorgaat. Vries is al aardig uitgekleed wat openingstijden betreft. Die is vier dagen in de week open van 14.00 tot 17:00 uur.’

Probleem

Het probleem ligt volgens Weering bij het feit dat de maatschappij vandaag de dag veelal bestaat uit gezinnen met tweeverdieners. Gezinnen die tijdens openingstijden aan het werk zijn. ‘Eelde en Vries waren ooit open in de avond, dat was nog ideaal. Toen dit verdween weken de bezoekers uit naar de zaterdag. Maar nu ook deze dag dreigt te verdwijnen, zijn we bang dat boeken lezen niet meer vanzelfsprekend wordt.’ Veel basisscholen beschikken tegenwoordig over een bibliotheek. Kinderen kunnen onder schooltijd boeken lenen en lezen. Weering: ‘Maar veel scholen staan niet toe dat de boeken meegaan naar huis. Dus veel kinderen krijgen niet de kans om een boek te bemachtigen. Ook raakt de verdeling tussen vrijwilligers en betaalde bibliotheekkrachten steeds meer uit balans. ‘Het rust steeds meer op de vrijwilligers. De mevrouw die ik sprak vertelde mij dat ze op zaterdag wel open mogen als vrijwilligers dit willen. Zij staan met de rug tegen de muur.’ De fractie van Leefbaar Tynaarlo hoopt snel antwoord te kunnen krijgen en verlangt naar perspectief.

Van sluiting absoluut geen sprake

Manager Bibliotheken van Biblionet Drenthe, Lammie van der Tuuk, is verbaasd. ‘Dit bericht klopt helemaal niet. Wij zijn absoluut niet van plan om de zaterdagen te schrappen. Die in Vries is ook niet geopend op zaterdag, de vraagstelling klopt daarin ook niet. Daarnaast heeft de gemeente Tynaarlo ook nog een luxepositie. We proberen in elke gemeente minimaal één bibliotheek te hebben die opent op zaterdag. Tynaarlo heeft er zelfs twee, Eelde en Zuidlaren.’ Diverse vrijwilligers melden aan de krant dat er in de wandelgangen wel degelijk gesproken is over een zaterdagsluiting en dat deze na de nodige berichtgeving is teruggedraaid. Er is volgens de bron van Weering een vergadering geweest over de zaterdagsluiting. Na de nodige zorgen is dit plan teruggedraaid. Ook zijn er werknemers die dit gerucht ontkennen. Volgens hen is dit niet ter sprake gekomen en blijft de bibliotheek gewoon open op zaterdag. Wel rest nog de vraag vanuit Leefbaar Tynaarlo waar het grote bedrag van 100.000 euro in wordt gestoken. De bibliotheek in Vries introduceerde in 2013 nog de zaterdagopening, maar dit hield niet lang stand. Leefbaar Tynaarlo hoopt ondanks de tegenstrijdige reacties dat de gemeente zich buigt over het behoud van de bibliotheken.

UIT DE KRANT