Zangkoor Nova Zembla: zingen tegen kanker

Antien Frets (L) en Alineke Polman
Antien Frets (L) en Alineke Polman
actueel

ZUIDLAREN - Het zangkoor Nova Zembla heeft een bijzonder ledenbestand. Alle 24 leden hebben met kanker te maken (gehad). Alineke Polman uit Zuidlaren lijdt zelf aan kanker, het koor is een belangrijk aspect van haar leven. Op 7 februari treedt het koor op in het UMCG, dan is het Wereldkankerdag.

“Tijdens de repetities mag er worden gepraat over de ziekte, maar het hoeft niet,” Alineke Polman legt uit waarom het koor belangrijk voor haar is, voor haar staat een dampende kop thee op de keukentafel.. “Bij een ander koor ben je de enige die ziek is, dan heb je het gevoel dat je het moet uitleggen. Dat is hier niet zo. Je kan komen met een kaal hoofd van de chemotherapie, of ineens in huilen uitbarsten. Mensen begrijpen dat.”

Het koor is nadrukkelijk geen therapiegroep, het zingen staat centraal. Antien Frets geeft de muzikale leiding aan het koor. Ze zit tegenover Polman aan tafel. “Je zit al zo vol met die rotziekte, het is juist fijn dat het ook even niet hoeft.” Polman vult aan: “Het is voor mij echt heel belangrijk.” Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het taboe is om de ziekte te bespreken. Tijdens de training die elke twee weken plaatsvindt is een lange pauze, waarin mensen elkaar kunnen opzoeken. 

De leden hebben elkaar dan gevonden door de ziekte, dat wil niet zeggen dat ze het zingen niet serieus nemen. Frets: “We zingen van alles, het moet redelijk laagdrempelig zijn maar in elk geval meerstemmig. Er moet muzikaal wel wat inzitten.” Polman knikt lachend: “Antien is soms best wel streng zo.” Frets gaat verder: “Het is fijn als het lukt om er kwaliteit in te stoppen. Je moet niet op de automatische piloot zingen. Je wil dus wel stukken hebben waarbij mensen hun best moeten doen.”

Samen zingen is een belangrijke afleiding voor Polman. Het is een gelegenheid om even niet aan de ziekte te denken. “Ik weet niet of het een helende werking heeft, maar het is wel troostend. Je kan er helemaal in opgaan en op wegdrijven. Het kost wel energie, maar ik krijg er nog meer energie voor terug.” Ook Frets denkt dat het goed is dat mensen die met kanker te maken hebben zich op iets anders kunnen focussen. “Er wordt tijdens het zingen echt vreugde beleefd, dat doet een mens goed. Zowel fysiek als mentaal.”

Op zeven februari heeft het koor een drukke dag, eerst een optreden in het UMCG in Groningen. Later die dag zingt het koor bij de stichting Het Behouden Huys in Haren. “Optredens zijn heel leuk,” zegt Polman terwijl ze nog een kopje thee inschenkt. Ze gaat verder: “Ik probeer er altijd bij te zijn, maar of het lukt is koffiedik kijken. Je weet het van te voren nooit zeker.” Frets maakt zich geen zorgen wanneer leden een optreden toch niet halen, omdat hun ziekte opsteekt. “Ik hou er altijd al wel rekening mee.” 

Na de bomvolle Wereldkankerdag organiseert het koor op 17 februari een open zangochtend, waarbij iedereen die geïnteresseerd is welkom is. Wat Polman betreft is het zeker de moeite waard: “Nova Zembla is een fijne en warme plek, dat gun ik iedereen.”

UIT DE KRANT