Twee generaties Takens vertellen over hun 95-jarige modezaak

Afbeelding
actueel

VRIES - Binnenkort viert Takens Mode uit Vries een heuglijk jubileum: in mei bestaat de zaak 95 jaar. Peter en Mia Takens zwaaien nu nog met de scepter, dochter Miranda staat te wachten in de coulissen om het bedrijf over te nemen. Samen blikken ze terug naar vroeger en kijken ze naar de toekomst.

“Het is allemaal begonnen met mijn grootvader, hij reisde in het gebied rond en verkocht stoffen aan huis. Mensen maakten daar zelf kleding van.” Peter neemt tussen het vertellen door een slokje koffie. “Mijn grootvader deed het op de fiets, mijn vader ging ook nog langs de mensen thuis maar verruilde de fiets voor een auto.”

De zaken gingen goed, zo goed dat in 1929 een winkel werd geopend. Op zijn 19e ging Peter aan de slag in de familiezaak. “Ik had eerst wel andere ambities, ik wilde misschien wel bij de politie. Toen ik er eenmaal werkte bleek het me goed te liggen, ik heb nooit spijt gehad van de zaak overnemen.” Mia en Peter kregen rond deze tijd verkering. “Zo rolde ik erin, daarvoor kende ik de zaak helemaal niet,” zegt Mia lachend. Het echtpaar vormt een sterk team. “Ik doe de boekhouding, verder ben ik manusje van alles. De dames hebben het verder voor het zeggen,” zegt Peter met een knipoog.

Peter en Mia hebben zich hun hele werkende leven ingezet voor de zaak. Miranda vertelt dat ze dat nooit als vervelend heeft ervaren. “We woonden naast de zaak, ze waren dus nooit ver weg. Verder was zondag altijd een familiedag. Dan deden we samen leuke dingen. We gingen bijvoorbeeld vliegeren bij de Hoornseplas.” Mia vult aan: “We gingen ook vaak naar de dierentuin, of naar Egmond aan Zee.”

Peter en Mia zijn bijna klaar om de toorts over te dragen aan Miranda. “In eerste instantie wou geen van de kinderen het overnemen. Ik ben hier toch gaan werken, toen bleek ik het veel leuker te vinden dan gedacht.” Peter legt uit dat ze nog geen concrete planning hebben wanneer hij en Mia de zaak helemaal uit handen geven. “We doen langzaam aan steeds een stapje terug, Miranda kan steeds meer op zich nemen.”

Het is een hele stap, een winkel overnemen met zoveel historie. Het laat Miranda ook niet helemaal onberoerd. “Het is wel spannend natuurlijk, maar tegelijkertijd ook heel leuk.” Ook voor Mia en Peter is het niet niks om alles uit handen te geven. “Het is iets dat je over de jaren hebt opgebouwd. Ze hoeft niet alles hetzelfde te doen als wij, maar je hoopt natuurlijk wel dat het allemaal goed gaat.”

De familie en hun winkel gaat sowieso mee met de moderne tijd, op hun eigen manier. “We zijn altijd bezig met vooruitkijken, naar nieuwe modetrends bijvoorbeeld. We willen daarnaast alleen kleding van hoge kwaliteit verkopen. Daarbij is duurzaamheid voor ons heel belangrijk,” somt Peter op.

Het jubileum in mei wordt groots gevierd, met diverse acties. “Die worden op onze site en sociale media nog bekend gemaakt,” zegt Miranda. “Op naar de 100 jaar,” voegt Peter enthousiast toe.

UIT DE KRANT