Bijeenkomst Historische vereniging Gemeente Zuidlaren

Afbeelding
Foto:
actueel

ZUIDLAREN - De Historische Vereniging Zuidlaren organiseerde op woensdag 24 april haar laatste vergadering van dit seizoen. Voorzitter Hennie Fidder opende de vergadering met een woord van welkom aan het aanwezige publiek. Aan de orde was deze keer een bijdrage van Frederique Reitsma, een kleindochter van de bekende Glimmer architect Egbert Reitsma, de ontwerper van o.a. het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. 

Zij belichtte een aantal van de vele ontwerpen van haar grootvader. Aan het begin van zijn carrière ging naar het westen van het land, waar hij vele villa’s ontwierp. Vervolgens ging hij naar Rotterdam waar hij tot 1920 bij het bureau Berghout werkte. Het Noorden trok hem toch meer, waarna hij terug keerde naar Groningen. Hij sloot zich aan bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. Hij was ontwerper van vele Kerken in Nederland; de eerste hiervan was die in Kollum. Vele ontwerpen waren uitbundig van opzet. In de 30er jaren, de crisistijd werden de ontwerpen eenvoudiger en soberder. Een bekend ontwerp in Zuidlaren was van het Noorder Sanatorium en de naastgelegen directeurswoning. De vele facetten van het ontwerp van dit unieke gebouw werden uitvoerig belicht. 

Na afloop nam Reitsma een applaus en attentie van de vereniging in ontvangst Zij memoreerde dat dit de laatste vergadering was van het seizoen 2023 - 2024. Zij deelde nog mee, dat de vereniging momenteel bezig is met de verplaatsing van het Erfgoedcentrum van de boven- naar de benedenverdieping van het Erfgoedcentrum in de bibliotheek. Deze verhuizing zal de komende weken gerealiseerd worden, waarmee het centrum voor een ieder toegankelijker zal worden. De vereniging hoopt in september weer met een nieuw seizoen te starten. Zij gaf nog aan, dat de vereniging in augustus ook weer zal deelnemen aan de Markt van Melk en Honing. 

UIT DE KRANT

Lees ook