Zonnige lentedag lokt badgasten naar zwembad Lemferdinge

Afbeelding
actueel

PATERSWOLDE -  Het is een van de eerste echt warme lentedagen, die valt ook nog eens samen met de meivakantie. Buitenzwembad Lemferdinge in Paterswolde doet goede zaken, ouders en kinderen zoeken verkoeling in het heldere water.

Tim, Jurre, Floris en Sam wonen vlakbij het zwembad. Vanaf de springplanken zijn ze een ‘duikbom’ aan het perfectioneren. Voor de niet-ingewijden: dat is een kruising tussen een reguliere duik en een bommetje. Ondanks dat de zon zich dit jaar nog niet veel heeft laten zien is het water al goed op temperatuur. “Het is lekker warm,” zegt Jurre. Tim vult aan: “Als je er eenmaal in bent, dan wil je er niet meer uit.”

Christiaan Meijer werkt bij het zwembad en doet dienst als badmeester. Met een scherp oog houdt hij alles in de gaten. Ondertussen kan hij wel uitleggen waarom het water al een aangename temperatuur heeft. “We verwarmen het met warmtepompen, die draaien op stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen. We zijn hier helemaal van het gas af.” Meijer pakt snel een thermometer en laat deze in het water zakken. “Het kleine bad is zo’n 24 graden, de grote al bijna 25.”

Op de speelweide aan de achterkant van het zwembad hebben een aantal badgasten handdoeken neergelegd en zijn aan het zonnebaden. Een clubje jongens stuitert op en neer op een springkussen. Chantal Henderson komt net aan met haar 2 zoons. Ze draagt de jongens op zich eerst met zonnebrandcrème in te smeren, voordat ze mogen gaan zwemmen. Ze komen uit Groningen, maar het zwembad De Papiermolen is gesloten. Vandaar dat ze uitwijken naar Paterswolde. Hoewel dat niet de enige reden is. “We zijn hier wel eens eerder geweest, het is lekker rustig en er heerst een goede sfeer. De kinderen kunnen rustig zwemmen en je krijgt echt dat dorpsgevoel.”

Het zwembad is op 1 april al opengegaan voor mensen die baantjes willen trekken. Sinds 1 mei is het volledig open en is iedereen de hele dag welkom. “Gisteren hadden we al 500 gasten. Op de drukste zomerdagen vorig jaar hebben we wel 2.000 gasten op een dag. Als het zonnetje schijnt dan hebben mensen zin om te komen,” vertelt Meijer. De badmeester geniet duidelijk van zijn werk. “Het mooiste zijn de mensen die komen, de gezelligheid. Je zoekt naar een compromis zodat het zwembad voor elk type zwemmer een fijne plek is om te zijn. Uiteindelijk is het doel dat iedereen met een lach weer naar huis gaat.”

UIT DE KRANT