De Vriezer Vosjes zwemmen ruim 33 kilometer om geld op te halen voor kankeronderzoek

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
VRIES - De Groningen Swim Challenge, een zwemtocht van 33,5 km dwars door het Reitdiep.  Op zaterdag 25 augustus zal de vijfde editie van dit bijzondere zwemevenement plaatsvinden. Op deze dag, tijdens zonsopkomst, starten 32 teams aan deze estafettetocht van Zoutkamp naar Groningen om op een sportieve manier geld in te zamelen voor kankeronderzoek in het UMCG. Ze houden de Vriezer Post regelmatig op de hoogte over de voorbereidingen.
Ook het team ‘de Vosjes’ doet dit jaar mee. Dit team bestaat uit de familie Vos uit Vries, bij velen nog wel bekend als de zwemfamilie aan de Asserstraat waar regelmatig een spandoek voor het huis stond omdat er weer een mooi resultaat was behaald op een NK, of van het wekelijkse Vriledo- nieuws uit de Vriezer Post. Inmiddels zijn ‘de Vosjes’ allemaal volwassen, wonen ze op zichzelf en hebben ze het wedstrijdzwemmen jaren geleden achter zich gelaten. Toch was iedereen meteen enthousiast toen Johan Vos (28) vorig jaar voorstelde om met de familie in 2018 deel te nemen aan de Swim Challenge. Toen in april van dit jaar de inschrijving officieel werd geopend, besloten ze de uitdaging daadwerkelijk aan te gaan. Inmiddels liggen de Vosjes, net als vroeger, een aantal keer per week in het water om de conditie op te bouwen en nieuwe open-watertechnieken onder de knie te krijgen.
Het team bestaat uit de broers en zussen; Carine Vos (31), Alanda Vos (30), Johan Vos (28), Marije Vos (26) en de Duitse vriend van Alanda; Markus Doster (33). De ouders en tevens Vriesenaren Tinus Vos en Wiesje Vos zijn erg betrokken en willen de kinderen tijdens de zwemtocht op de voet volgen in een volgboot.
Dat de broers en zussen van zwemmen houden is niet hun enige motivatie. Ze weten namelijk ook heel goed hoe het is om geconfronteerd te worden met kanker. Hun moeder werd tot twee keer toe gediagnosticeerd met deze ziekte. Beide keren een harde klap voor de familie maar gelukkig was de kennis en techniek toen al ver genoeg dat ze beide keren behandeld kon worden en genezen is verklaard.
Als arts in opleiding en werkzaam als onderzoeker in het UMCG weet Johan Vos hoe belangrijk het is om onderzoek te doen naar deze ziekte en zegt hierover het volgende: “De kans op overleving van kankerpatiënten is gelukkig de afgelopen decennia sterk verbeterd door nieuwe ontwikkelingen op gebied van diagnose en behandeling. Denk hierbij aan het eerder opsporen van de ziekte, nieuwe chemotherapieën, immunotherapie, chirurgische ontwikkelingen etc. Een zeer recente ontwikkeling is de bouw en opening van het protonencentrum van het UMCG. Al deze ontwikkelingen komen voort uit baanbrekend onderzoek wat ons nieuwe kennis en inzichten geeft over deze ziekte. Inzichten waarop we verder kunnen bouwen. Daarbij kan ik bevestigen dat onderzoek erg duur is, denk hierbij aan de kosten voor materiaal, de aanschaf en gebruik van dure apparatuur en het aanstellen van onderzoekers.”
Het team is erg gedreven om op 25 augustus het water in te springen om deze zware uitdaging aan te gaan en er met z’n allen een mooie dag van te maken. Ze beseffen allemaal heel goed dat ze al het geluk van de wereld hebben gehad en weten hoe belangrijk onderzoek naar deze vreselijke ziekte is. Ze hebben inmiddels door donaties en verschillende acties al ruim 1000 euro opgehaald maar gaan natuurlijk door om dit bedrag te verhogen. Met meer donaties kunnen de ontwikkelingen doorgaan en kunnen er meer mensen in de toekomst genezen van kanker.
Wil je een donatie doen en/of de familie volgen in de voorbereidingen naar de Swim Challenge, dan kan dat via www.groningenswimchallenge.nl/swim-challenge/teams/ of volg ‘team de Vosjes’ op Facebook.
 

UIT DE KRANT

Lees ook