TFC de Bultenbroezers organiseren ‘mooiweertocht’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Toer Fiets Club de Bultenbroezers
In de Sportlight: Mooi Wonen MTB Zomer Toertocht.
ANNEN – Na het enorme succes van de wintersnerttochten bedacht TFC de Bultenbroezers dat het ook wel eens leuk was om zomers de pedalen in te trappen. En dat gaat lukken: aankomende zondag staat de allereerste MooiWonen MTB Zomer Toertocht op het programma. Een goed georganiseerde en perfect uitgepijlde tocht waaraan tout de familie mee kan doen, weet secretaris Harrie Nijborg te vertellen.  Ook fanatieke mountainbiker komen volop aan hun trekken: ze kunnen kiezen uit een tocht van 50 of 75 kilometer.
Ze zijn nog al eens in opspraak, mountainbikeroutes. Voornamelijk mede-bosgebruikers komen regelmatig in opstand tegen de routes. Die niet zitten te wachten om omver te worden gejakkerd door mannen en vrouwen op snelle fietsen. Maar bij de Bultenbroezers speelt dat geen enkele rol, weet Nijborg. De club staat namelijk bekend om hun uitvoerige overleg met grondeigenaren en natuur- en wandelclubs. “We denken bij het uitstippelen van de route altijd aan andere bosgebruikers als wandelaars, fietsers en mensen met honden. De routes zijn in goed overleg met grondeigenaren waaronder Staatsbosbeheer afgestemd. Bij Gieten hebben we een stuk moeten omleggen. Het stuk waar we aanvankelijk langs wilden bleek een hondenuitlaatplaats te zijn. Geen probleem, dan zoeken we direct een alternatief. We willen een sociale MTB-club zijn met respect voor mens en natuur. Daar laten we onze leden zelf voor tekenen.”
De eerste mooiweertocht dus, voor de Bultenbroezers. Bedacht na de afgelopen wintersnerttocht die onder barre weersomstandigheden verreden werd. “Na modder, regen en sneeuw wilden we ook weleens in het zonnetje rijden”, vertelt Nijborg. “Een keer iets anders dan alleen maar blauwbekken, haha. Ook het uitzetten verliep een stuk gemakkelijker. De routes zijn prachtig en afwisselend. Lopen door het mooiste natuurgebied van Drenthe, het Stroomdallandschap de Drentse Aa. We gaan onder andere over bergjes bij Annen, Gieten, Gasteren en Zeegse. Ook komen we langs een orchideeëngebied, wilde orchideeën die nu allemaal in bloei staan, echt fantastisch om te zien. Wat de deelnemers verder kunnen verwachten? Stoere singletracks, pittige klimmetjes en mulle zandpaden. Uitdaging genoeg dus!”
Deelnemers kunnen kiezen uit 3 verschillende routes: 30, 50 of 75 kilometer. “Aan de dertigkilometer kan iedereen meedoen. De hele familie. Voor wie meer uitdaging zoekt is de 50- of de 75 kilometertocht geschikt. Halverwege de tocht staat een post, daarna om de 20 kilometer. Bij die posten kunnen mtb’ers terecht voor een versnapering: een krentenbol, banaan en water.”
Voorinschrijven kan via de Nederlandse Toer Fiets Unie (NFTU) of zondag om 8:30 uur (op de dag zelf). Nijboer raadt aan om voor voorschrijving te kiezen. Dan ben je namelijk verzekerd, mocht er iets gebeuren. En mocht je onverhoopt een klapband krijgen, de ketting spontaan van je fiets springt of door andere toestanden je stalen ros dienst weigert; geen nood. Bikeshop Annen is er ook.  Die helpen je zo weer uit de brand. En last but zeker not least, want daar was het juist om te doen: “De weersgoden zijn ons naar het nu lijkt goed gestemd”, volgens Nijboer. “Met een lekker zonnetje een heerlijke route nemen door de prachtige omgeving van Anne. Wie wil dat nou niet?” De route staat onder auspiciën van de NTFU (scan en go). Vertrek: vanaf de sporthal Annen.
Wat:                      MooiWonen MTB Zomer Toertocht
Wanneer:           zondag 15 juli
Waar:                   tussen 8:30 en 10:00 uur vanaf de Sporthal Annen
Organisatie:      TFC de Bultenbroezers
Info:                      www.ntfu.nl
 

UIT DE KRANT

Lees ook