Sociale en vitale ouderen in Vries en omgeving met speciaal project?

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

,,Ze gaan ook lekker koffie drinken met elkaar”



REGIO – In januari 2019 start het project Sociaal Vitaal in Vries en omgeving. Een project voor ouderen die willen werken aan hun fitheid, graag weer energieker in het


leven willen staan en meer sociale contacten willen opdoen. ,,We willen met een proactieve aanpak de ouderen bereiken en, waar nodig, uit hun sociale isolement halen”, vertelt Martin Wering, communicatieadviseur bij de Gemeente Tynaarlo.


Alle inwoners tussen de 70 en 85 jaar uit Bunne, Donderen, Oudemolen, Taarlo, Tynaarlo, Vries, Yde de Punt, Winde, Zeegse en Zeijen ontvangen binnenkort per brief een uitnodiging om mee te doen aan Sociaal Vitaal. ,,Ons doel is om ouderen uit de leeftijdscategorie 70plus te stimuleren om meer te gaan bewegen en via dat programma ouderen meer met elkaar in contact te laten komen”, licht Wering toe.


Ouderen die niet reageren op de brief kunnen een huisbezoek verwachten. ,,Wij zien dat niet als opdringerig. Ouderen die niet reageren zitten mogelijk in een sociaal isolement, dan is het goed om toch even langs te gaan. Zij hebben hier juist baat bij. Door die proactieve aanpak bereiken we deze mensen en helpen we hen om uit dat isolement te geraken”.


Middels een fit-test, die zal worden afgenomen op maandag 26 februari 2019, wordt er voor de aangemelde ouderen een op maat gemaakt beweegprogramma ontworpen. Uit de fit-test moet blijken of de oudere voldoende actief is en hoe hij of zij er sociaal voor staat, waarna er onderscheid wordt gemaakt tussen drie groepen, waarbij met name in de laatste twee groepen ondersteuning van belang is: ,,Een groep die voldoende beweegt, een groep die op sociaal vlak voldoende contacten heeft maar te weinig beweegt en een groep die zowel op sociaal als fysiek vlak extra ondersteuning nodig heeft”.


Welke ondersteuning biedt het project? ,,Ouderen met een slechte conditie worden bijvoorbeeld doorverwezen naar een sportvereniging die hen op weg kan helpen hun conditie te verbeteren”. Voor ouderen die weinig contacten hebben wordt er een speciale beweeggroep opgestart om hen te helpen uit het isolement te geraken. ,,Naast een beweegprogramma, gaan ze ook lekker koffie drinken met elkaar”.


Helemaal nieuw is het project niet. Vorig jaar vond hetzelfde initiatief plaats in Zuidlaren. Bovendien is Sociaal Vitaal een landelijk project. ,,Vorig jaar hebben 1115 mensen een brief gestuurd en zijn we bij 716 mensen op huisbezoek geweest. Uiteindelijk hebben 173 mensen zich aangemeld voor Sociaal Vitaal. Dat is best veel als je naar het landelijke gemiddelde kijkt. Uit de 1200 brieven die er verstuurd worden, vloeien gemiddeld 100 aanmeldingen. Vorig jaar zaten we daar dus ruim boven”. Uit die 173 aanmeldingen vorig jaar bleken 58 onvoldoende actief te zijn. Dertig daarvan kregen ook nog sociale ondersteuning.


Wering spreekt van een project met uiterst positieve punten: ,,Door onze omgekeerde aanpak bereiken we ouderen die zich niet uit zichzelf zouden opgeven. We werken samen met huisartsen, zorgprofessionals, sportverenigingen, ouderenorganisaties, docenten sport 55+, Sociaal team Vries, Sport Tynaarlo en SportDrenthe om deze doelgroep op weg te helpen. En de ouderen vinden het gewoon een heel erg leuk initiatief. Ouderen die goed uit de fit-test komen, gaan bijvoorbeeld anderen, die het minder goed doen, helpen. Zo ontstaat er saamhorigheid”, aldus Wering.

UIT DE KRANT

Lees ook