‘Met deze pilot proberen we tafeltennis voor ouderen op de kaart te zetten’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

VRIES – Een primeur in Vries. Of eigenlijk een primeur in heel Nederland. TTV Vries is namelijk als één van de twee tafeltennisverenigingen uitgekozen door de Nederlandse Tafeltennisbond en het Ouderenfonds om in een pilotproject tafeltennis voor ouderen op de kaart te zetten. Op 27 maart geeft oud-toptafeltennisster Bettine Vriesekoop clinics voor ouderen om ze kennis te laten maken met tafeltennis. Ook wordt dan het contract voor de pilot ondertekend. Bestuurslid Marijke Gordijn praat de Krant van Tynaarlo bij over het bijzondere project.

Landelijke primeur in Vries



De wetenschapper in licht en slaapritme is ruim tien jaar betrokken bij de Vriezer tafeltennisvereniging. Als studente speelde ze al tafeltennis in Groningen. Toen ze in Vries kwam wonen, haar kinderen groter waren, werd ze gevraagd om bij TTV Vries te komen spelen. En dat doet ze nog steeds, op competitieniveau zelfs. Al een tijdje zat Marijke Gordijn te broeden over hoe ze de ‘gezelligste vereniging van het noorden’ aan meer leden zou kunnen helpen. “Vries telt behoorlijk wat sportverenigingen en heel eerlijk, we vissen allemaal in dezelfde poel. Meer jeugdleden werven is door het riante aanbod best lastig. Bovendien moesten we door omstandigheden regelmatig uitwijken naar accommodaties in andere dorpen binnen de gemeente, dat hielp ook niet mee. We zijn flink aan het lobbyen bij de gemeente om alle trainingen en wedstrijden weer in de Kamp in Vries te krijgen. Dat is op de maandagavond gelukkig gelukt. Op vrijdagavond zijn de selectietrainingen en de seniorencompetitie nu nog in Yde, die gaan straks naar Tynaarlo, in de gymzaal van de nieuwe school. Maar één ruimte waar we alle activiteiten onder kunnen brengen zou ideaal zijn.”


Terug naar de pilot. “We moeten ons focussen op een nieuwe doelgroep bedacht ik: ouderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat tafeltennis een bijzonder geschikte sport is om gezond ouder te worden.  De oog-hand combinatie heeft een gunstig effect op de hersenen, de zijwaartse bewegingen zijn goed voor de balans én tafeltennis is geen belastende sport. Bovendien is het ook een heel sociaal gebeuren. Met dit idee zijn we naar de gemeente gestapt. We hadden inmiddels een ervaren trainer bereid gevonden (Koen Molewijk uit Groningen) en een plek op woensdagochtend in sporthal de Kamp.  Tynaarlo zet heel erg in op vitaal ouder worden. Toevallig viel dit samen met ‘Sociaal Vitaal Vries’, een project van de gemeente om ouderen meer te laten bewegen. De gemeente heeft alle 70 plussers benaderd voor een fittest in het gemeentehuis. De gemeente was enthousiast over het plan om ouderen aan het tafeltennissen te krijgen en heeft ons een ‘aanjaagsubsidie’ gegeven.”


Tafeltennisclinic


Gordijn vroeg daarna een clinic met Bettine Vriesekoop aan bij de bond. Dat lukte. “Bettine is mijn idool. Ze is twee keer Europees kampioen geworden, ze heeft wereldwijd gespeeld. Onder andere in China, het mekka in de tafeltenniswereld. In die tijd was tafeltennis ongekend populair. Bettine was ambassadeur voor de sport. Op 27 maart komt ze naar de Kamp om demonstraties te geven. Het leuke is dat de bond een samenwerking is aangegaan met het Nationaal Ouderenfonds. Zij hebben ons gevraagd als een van de twee tafeltennisverenigingen om een pilotproject te draaien om tafeltennis voor ouderen op de kaart te zetten. Het contract gaat op 27 maart hier getekend worden. Een landelijke primeur.”


Wie een potje tegen Bettine Vriesekoop wil spelen of nieuwsgierig is naar tafeltennis kan zich opgeven via: marijke@ttvvries.nl. De clinic start op woensdag 27 maart om 9:30 en duurt tot 11:30.  Op woensdag 20 maart hebben senioren de gelegenheid om kennis te maken met tafeltennis.  “We starten om 9:30 en stoppen om 11 uur. Materiaal hoef je niet aan te schaffen. Wij zorgen voor de batjes. Makkelijke kleding is wel handig. Iedereen kan zich opgeven. Ik zeg: doen! Het is ook nog eens ontzettend gezellig.  Wat ik hoop te bereiken? Een leuke, actieve groep die ervoor zorgt dat we weer gaan floreren!”

UIT DE KRANT

Lees ook