‘’We willen in kleine stapjes aan duurzaamheid werken’’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

ANLOO In 2017 is Anloo Vergroent ontstaan uit een initiatief van de Magnuskerk in Anloo. Nadat de initiatiefnemers samen een ‘groen weekend’ organiseerden, kwamen er meer duurzame ideeën naar voren. Onder de naam ‘Anloo Vergroent’ besloot een groep, waaronder Karin Elema en Janny Scholtens, duurzaamheidsprojecten op te starten. In 2018 leidde dit tot een prijs: Anloo werd het duurzaamste dorp van de gemeente Aa en Hunze en ontving hiervoor €1000,-. Dit was een bevestiging voor de initiatiefnemers van Anloo Vergroent dat ze goed bezig waren: ‘’We hadden al vele projecten georganiseerd en we hadden plezier in wat we deden’’, geeft Elema aan. ‘’De prijs van de gemeente Aa en Hunze was voor ons ook een belangrijk signaal: we gaan door met waar we mee bezig zijn.’’ Begin 2019 ontving Anloo Vergroent opnieuw een prijs: het beste dorpsinitiatief van de provincie Drenthe (Kern met Pit). Op dit moment is de projectgroep nog in de race voor de volgende titel: ‘De Gouden Pit’. Heeft Anloo Vergroent ook het beste dorpsinitiatief van heel Nederland?

De Magnuskerk in Anloo speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van duurzaamheidsinitiatief Anloo Vergroent. De kerk wilde op een bepaald moment meer contact met het dorp. Ook wilde de Magnuskerk graag een ‘Groene kerk’ worden, waarin het bewuster om wilde gaan met duurzaamheid. Elema: ‘’Wat kunnen we doen, in kleine stapjes, om duurzamer te zijn?’’ Deze gedachtegang leidde tot een ‘samenwerking’ met het dorp Anloo. In november 2017 werd het eerste duurzame weekend georganiseerd, waarbij ook de hulp van het dorp werd ingeschakeld. Tijdens dit weekend werden verschillende duurzame projecten georganiseerd. ‘’Toen we met elkaar samen gingen werken is eigenlijk de projectnaam Anloo Vergroent’ ontstaan’’, legt Elema uit. We hopen dat mensen meer gaan nadenken over duurzaamheid; dat we bewustzijn creëren. Dit hoeft niet gelijk, maar in kleine stapjes. Het moet wel leuk blijven!’’ Anloo Vergroent, bestaande uit een kern van zeven bestuursleden en een aantal vaste projectleden, denkt hierbij aan kleine dingen zoals energie besparen, vaker op de fiets gaan en eerlijke en lokale producten eten. Dit kost niets extra’s en is bovendien beter voor de aarde. ‘’Overigens willen we mensen niets opleggen om iets te doen’’, vertelt Scholtens. ‘’In kleine stapjes werken we er samen aan om de aarde iets beter te maken.’’  

In januari 2018 ontving Anloo Vergroent de prijs voor duurzaamste dorp van de gemeente Aa en Hunze. Het duurzaamheidsinitiatief leverde €1000.- op. ‘’We wilden het geld van de prijs goed besteden’’, geeft Scholtens aan. ‘’We hebben onder andere met de leerlingen van OBS Anloo een moestuin achter de basisschool aangelegd, het Speulkoelbos schoongemaakt en 2400 biologische bollen geplant in en rond het dorp.’’ Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele projecten waar Anloo Vergroent mee bezig is geweest. De initiatiefnemers wilden meer en gingen op zoek naar mogelijkheden hiervoor. ‘’We kwamen uit bij Kern met Pit’’, vertelt Elema. ‘’Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Je moet het doel van het project ook daadwerkelijk behaald hebben’’.

Anloo Vergroent had als project om van het Speulkoelbos een voedselbos te maken, maar dit is in verband met omstandigheden mislukt. “Hierdoor voldeden we niet meer aan de voorwaarden voor Kern met Pit”, vervolgt Elema haar verhaal.

Heeft Anloo Vergroent het beste dorpsinitiatief van Nederland?



Het project moest namelijk afgerond worden binnen een jaar. Anloo Vergroent is pas klaar als de hele aarde duurzaam is. Dat gaan wij niet meer meemaken, ben ik bang.

Toch ging Anloo Vergroent door met de diverse projecten en dit leidde er toe dat het toch mee mocht doen aan Kern met Pit. “Een leefbare aarde gaat ons allemaal aan’’, legt Scholtens uit. ‘’Onze projecten waren heel breed en dat waardeerde de organisatie.’’ De duurzaamheidsprojecten van Anloo Vergroent werden beloond met een eerste plaats in de provincie Drenthe, waardoor ze nu bij de twaalf beste dorpsprojecten van Nederland zitten. ‘’Op dit moment gaan we gewoon met plezier door met onze projecten’’, gaat Scholtens verder. ‘’Onlangs hebben we bijvoorbeeld een insectenhotel aangelegd bij OBS Anloo en nu zijn we bezig met een “stekker actie”, in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen. Dit is een stekker waarmee mensen kunnen zien wat het energieverbruik is van hun elektrische apparaten. Daarnaast worden er tips gegeven om energie te besparen. Dit creëert bewustwording bij mensen en bovendien laat het zien dat je helemaal niet zoveel hoeft te doen om duurzaam te leven.’’

De initiatiefnemers van Anloo Vergroent wachten al enkele weken vol spanning op de uitslag van Kern met Pit. ‘’Mensen kunnen t/m 27 maart stemmen op ons project’’, vertelt Elema. ‘’Als we eerste worden, ontvangen we de Gouden Pit en krijgen we € 3000,-. Dit geld gaan we besteden aan nieuwe projecten die we in het vooruitzicht hebben.’’ Zo wil Anloo Vergroent onder andere zwaluwnesten creëren bovenin de toren van de Magnuskerk, aangezien de hoeveelheid zwaluwen in Nederland afneemt. ‘’We willen ook graag de natuur een handje helpen’’, legt Scholtens uit. Het is ontzettend belangrijk om bewust te zijn wat we met de aarde doen. Het gaat erg slecht met onze planeet en we moeten er met z’n allen voor zorgen dat de generaties na ons toch op een goede manier kunnen leven.’’ Ook Elema houdt van de natuur en buiten zijn en wil graag bewustzijn creëren bij anderen: ‘’Het doet me soms pijn om te zien hoe de aarde vervuild wordt. Onszelf helpen we er niet mee om duurzamer te leven, maar wel de generaties na ons. Met Anloo Vergroent willen we mensen een aanzet geven tot duurzamer leven. Mensen hoeven niet ineens alles wat ze deden te laten vallen, maar het kan ook in kleine stapjes.

Op 30 maart wordt de winnaar van het Gouden Pit bekend gemaakt. Stemmen voor Anloo Vergroent kan t/m 27 maart op www.kernmetpit.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook