Regenachtige, maar geslaagde Koningsdag in gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze

Nieuws

REGIO – Afgelopen zaterdag 27 april vierde men in het hele land Koningsdag. De inwoners van Nederland stonden op deze dag stil bij de 52e verjaardag van Koning Willem-Alexander. Vele steden en dorpen organiseerden verschillende activiteiten om de verjaardag van de Koning te vieren. Ook in de dorpen in de gemeente Tynaarlo en Aa en Hunze was er van alles te doen. Zo waren er verschillende markten in Zuidlaren en Vries, was burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo in vele dorpen aanwezig en in Yde werd er een meerkamp georganiseerd.

In Zuidlaren waren de voorbereidingen op Koningsdag al in de vroege ochtend van zaterdag 27 april op gang gekomen. Vanaf 09.00 uur vond er een rommelmarkt plaats en om 09.30 uur was burgemeester Marcel Thijsen aanwezig om het grote feest officieel te openen. Dit deed hij samen met de Scouting en muziekvereniging Erica. Op de braderie stonden verschillende kraampjes en in het Sprookjeshof konden kinderen zich laten betoveren tijdens de activiteiten ‘Groot Plezier’. Ook de muziek kon niet ontbreken. Zowel muziekvereniging Erica als Dweilorkest de Beiler Notenkrakers speelden verschillende liederen op de Brink. De festiviteiten werden afgesloten met het Oranjediner in het Grand Café aan de Millystraat.

Ook in Tynaarlo was het aanbod van activiteiten divers. De festiviteiten speelden zich af op het schoolplein van OBS Het Oelebred, waar verschillende spelletjes plaatsvonden voor kinderen. Ondanks de regen vermaakten de kinderen zich op de fiets, in de draaimolen en op het springkussen. In de middag kwam burgemeester Marcel Thijsen een kijkje nemen bij de activiteiten. Dogridge verzorgde de muziek tijdens Koningsdag in Tynaarlo. 

In Vries kwamen vanaf 10.00 uur vele mensen naar buiten voor de kindervrijmarkt in de Brinkstraat. Kinderen konden vanaf dat tijdstip hun tweedehandsspulletjes verkopen aan een nieuwe eigenaar. Om 11.00 uur opende burgemeester Marcel Thijsen de festiviteiten en was er een aubade door Harmonie Vries en het Mannenkoor Vries. Vervolgens kon het feest echt losbarsten bij verschillende kraampjes op de braderie. Voor kinderen was er een knutseltent, springkussen en een survivalbaan. In de middag konden zowel kinderen als volwassen losgaan op gezellige muziek, verzorgd door Joint Venture.

De activiteiten in Yde de Punt speelden zich af op het sportpark van S.V. Yde de Punt. Vele mensen kwamen bijeen om deel te nemen aan een meerkamp, waarbij er onder andere gevolleybald en gevoetbald werd. Voor de jongste jeugd waren en ook diverse activiteiten. In het clubhuis van de sportvereniging kon een drankje worden genuttigd en werd er muziek verzorgd door IKWILLEM. “Wij willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en kijken terug op een zeer geslaagde Koningsdag”, spreekt de organisatie van Koningsdag SV Yde de Punt.

In Eelde-Paterswolde waren vele kinderen al vroeg aanwezig op de vrijmarkt en de springkussens in het dorp. Volwassenen beproefden hun geluk bij de Oranjeloterijtrekking. De trekking werd gedaan door burgemeester Marcel Thijsen. Ook in Zeijen liep het dorp uit voor de activiteiten, maar daarnaast was er iets speciaals: een DJ-bus. Vanaf 13.30 uur werden kinderen uit het dorp opgehaald door de bus, die vol zat met piraten. Voor volwassenen was er een Rad van Avontuur met verschillende prijzen. Muziekband The Rivals sloot de dag af met een spetterend optreden.

In Annen begonnen de festiviteiten al om 08.30 uur tijdens het traditionele Oranjeontbijt. Vervolgens was er een vrijmarkt, sport- en spelplein, speelplein en een horecaplein. De festiviteiten werden muzikaal ondersteund door de verschillende artiesten die waren te vinden op het podium op de Brink. Zo lieten onder andere DJ’s Hugo & Maurice van zich horen. Ook in Anloo werd Koningsdagafgetrapt met het Koningsontbijt, waarna er diverse activiteiten op het schoolplein en het Dorpshuis georganiseerd werden.


UIT DE KRANT