In aanloop naar het Bloemencorso

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

“Meedoen is belangrijker dan winnen voor de Eekhoornstraat”


EELDE – Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Eekhoornstraat centraal. De Eekhoornstraat is in 1957 opgericht door de heren Van Es, Nijdam, Hofstee, Winsingh en Stel en bestaat dus al 62 jaar. De huidige voorzitter, Johan Kamps, kijkt vooruit op het Bloemencorso van dit jaar.

“De Eekhoornstraat bestaat al ontzettend lang en ook ikzelf ben al lang betrokken bij het Bloemencorso”, vertelt Kamps. “Al 35 jaar lang ben ik actief voor de Eekoornstraat en sinds vier jaar ben ik voorzitter. Ik ben ooit begonnen met het Bloemencorso, omdat mijn oma in de Eekhoornstraat woonde. Van kinds af aan ben ik in de kinderwagen meegenomen, zowel voor als tijdens het Bloemencorso.” Net als voor de 120 vrijwilligers van de corsowijk is gezelligheid ook voor Kamps de reden waarom hij elk jaar weer meedoet. “Het is fantastisch om het Bloemencorso mee te maken”, gaat Kamps verder. “We hebben een gezellige groep en samen maken we er elk jaar een groot feest van.”

Het ontwerp dat de Eekhoornstraat dit jaar heeft gekozen, is ‘Alice in Wonderland’. “Dit was onze tweede keus”, legt Kamps uit. “Onze eerste keus was Finding Nemo, maar we zijn heel blij met dit thema. De arrangeur is sinds een aantal weken klaar met het definitieve ontwerp. Hierin zijn de creatieve dingen, zoals materiaal en kleur, aan toegevoegd. Op de corsowagen maken we verschillende poorten, een grote tafel en diverse figuren uit de filmserie. Alles komt in de sfeer van Alice in Wonderland”. De afgelopen weken stonden voor de Eekhoornstraat nog in het teken van het bouwen van de tent, die al jarenlang staat aan de Mandelandeweg in Eelde. “Onze tent staat nu nog open, zodat mensen een kijkje kunnen nemen”, vertelt Kamps. “Nieuwe vrijwilligers zijn ook altijd welkom.” Ook de locatie van de Eekhoornstraat is ideaal. Kamps: “We zitten tegenover het Dahliaveld en dus kunnen we daar zo heenlopen om onze bloemen te plukken. Als team zijn we daardoor ook altijd dicht bij elkaar, waardoor het extra gezellig is”.

Het duurt nog even voordat het Bloemencorso begint, echter zijn de voorbereidingen al lang en breed begonnen. “Eigenlijk begin ik als voorzitter van de Eekhoornstraat in oktober al gelijk met het Bloemencorso van het volgende jaar”, legt Kamps uit. “Het Bloemencorso zit al jaren in mij. Het is een geweldige hobby, maar het neemt wel veel tijd in beslag. Ik doe het echter met alle plezier.” De corsowijk werkt de komende weken toe naar het Bloemencorso en is nieuwsgierig naar wat hen dit jaar allemaal te wachten staat. “We weten dat de laatste weken voor het corso heel hectisch zijn”, gaat Kamps verder. “We werken in de laatste week vaak ook ’s nachts door, zodat we alles afkrijgen. We hebben echt een trots gevoel als de wagen op zaterdagochtend het terrein afrijdt en vertrekt naar de locatie van het Bloemencorso.”

Een grote prijs op het Bloemencorso behaalde de Eekhoornstraat vorig jaar, toen het de figuratieprijs won. In 1992 werd voor het laatst de eerste prijs behaald. “We hebben al wel veel prijzen behaald, maar dat is niet het belangrijkste”, legt Kamps uit. “Voor ons is meedoen belangrijk dan winnen. De gezelligheid en goede weersomstandigheden zijn ook belangrijke factoren die ervoor zorgen dat het Bloemencorso een feestje is. Tuurlijk is het leuk als je een prijs pakt. Op die manier krijg je echt eer van al het harde werk dat je samen met elkaar verricht. Op die manier is het Bloemencorso voor ons ook extra geslaagd”.

UIT DE KRANT

Lees ook