In aanloop naar het Bloemencorso

Afbeelding
Nieuws

“De saamhorigheid in de wijk staat voor ons op nummer één”


EELDE – Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Spierveen centraal. Corsowijk Spierveen is een relatief nieuwe wijk in Eelde en doet sinds 1983 mee aan het Bloemencorso. De huidige voorzitter, Gea Koers, kijkt vooruit op het Bloemencorso van dit jaar.

“De corsowijk Spierveen doet nu al voor de 36e keer mee aan het Bloemencorso”, vertelt Koers. “Zelf ben ik in 1983 komen wonen in de wijk Spierveen en een jaar later sloot ik me aan bij het corso. In 1986 ben ik in het bestuur gekomen en nu ben ik al zo’n dertien jaar voorzitter van deze wijk. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik onderdeel mag zijn van deze wijk.” Voor dit jaar heeft Spierveen het thema ‘Belle en het Beest’ gekozen voor de wagen. Een onderwerp waar de wijk veel mee kan. “Ik vind het fantastisch dat we dit ontwerp gekozen hebben”, gaat Koers verder. “Onze eerste keus was Finding Nemo, maar dit is een hele goede tweede. Bij de keuze voor het ontwerp is het belangrijk om te kijken naar de haalbaarheid van het ontwerp: is het mogelijk om een bepaald ontwerp te maken met onze wijk? Het moet namelijk niet teveel worden. Met dit thema kunnen we prima uit de voeten”.

Vorig jaar was het thema van Spierveen ‘Happy Birthday’. Ook een geweldig onderwerp, volgens de deelnemers. “De afgelopen editie was echt super”, vertelt Koers. “We hadden een wagen in het teken van de verjaardag, met schitterende feestmutsen. We behaalden de prijs 1C, waar we heel blij mee waren. Het ontwerp van onze wagen is bovendien gebruikt voor een feestwagen in de stad Pite?ti in Roemenië. Daar zijn we best wel trots op.” De wagen werd tijdens het Bloemencorso goed beoordeeld door de jury en ook dat vindt de wijk belangrijk. “Zo’n prijs geeft je toch extra voldoening en motivatie voor een volgende keer”, gaat Koers verder. “Onze wijk heeft vroeger ook jaren in de top meegedaan en vele prijzen gewonnen. We zijn met een vierde prijs echter net zo blij als met de eerste plaats hoor. De afgelopen edities was onze wijk iets weggezakt, door omstandigheden intern, maar nu lijkt alles weer goed te lopen.”

Corsowijk Spierveen heeft haar locatie al ruim dertig jaar op de kruising tussen Veenstukken en Broekstukken in Paterswolde. Een ideale locatie, vindt Koers: “Het is een rustige plek en mensen hebben niet echt last van ons. Bovendien hebben de omwonenden er begrip voor dat wij hier aan het bouwen zijn.” Dat de bewoners geen last hebben van de corsowijk is wel eens anders geweest. “Een aantal jaren geleden hadden sommige bewoners wel degelijk last van de wijk”, gaat Koers verder. “We zijn toen met hen in gesprek gegaan en we hebben de nodige dingen aangepast. Ieder jaar na afloop van het bloemencorso krijgen de omwonenden van ons ook een bloemetje, voor de eventuele overlast die ze hebben gehad. De omwonenden hebben respect voor ons en wij voor hen.”

Nu Spierveen er weer sterk voorstaat, kijkt de wijk reikhalzend uit naar het Bloemencorso van dit jaar. “We hebben zulke leuke ideeën”, legt Koers uit. “We hebben ook al de nodige dingen gedaan, maar we zijn ook nog druk bezig met het bouwen van onze tent. We moeten de tent zo snel mogelijk dichtmaken, want het is de bedoeling dat er een beamer komt te staan. Met de beamer beelden we de figuren van ‘Belle en het Beest’ af, zodat we de figuren over kunnen tekenen. Anders wordt het wel heel lastig.” De figuren worden in 3D met kleurrijke bloemen weergegeven. “Uiteraard kommen Belle en ook het Beest op de wagen te staan. Maar dat is niet het enige. Er zijn nog veel meer figuren te zien op de wagen. Het ontwerp ligt vast, maar wellicht dat we nog iets gaan veranderen qua kleuren. Dat is nog even afwachten. We gaan in ieder geval ons best doen om een prachtige wagen te maken. De eerste prijs zou leuk zijn, maar voor ons is het Bloemencorso geslaagd als iedereen in onze wijk tevreden is met de wagen. De saamhorigheid in de wijk staat voor ons op nummer één”, aldus Koers.

UIT DE KRANT