In aanloop naar het Bloemencorso

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

“Corsowijk Rond de Wieken is prettig gestoord”


EELDE - Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Rond de Wieken centraal. Een wijk die al sinds 1958 meedoet aan het corso en in 2003 haar grootste succes behaalde: een eerste plek. “Toen hadden we het thema Halloween”, vertelt voorzitter Erik Snijder. “Het was toen een grote verassing, want we hadden maar een kleine wagen.” Dit jaar hoopt de wijk uiteraard opnieuw indruk te maken op zowel de jury als het publiek.

“Dit jaar hebben we het thema Moulin Rouge”, vertelt Snijder. “We mochten het ontwerp pas als zevende kiezen, maar dit was wel onze eerste keus. We zijn dus ontzettend blij met dit ontwerp.” Het ontwerp van de wagen heeft twee open hekken van ijzerwerk aan de voorkant, waardoor je een grote bar op de wagen ziet staan. In het middenstuk staan verschillende danseressen en natuurlijk een rode molen. De achterkant is vergelijkbaar met de voorkant. “Het is een gezellige, speelse wagen”, vertelt arrangeur Silvan Feenstra. “Het ontwerp vertelt eigenlijk het Franse nachtleven. Het laswerk van de wagen is redelijk simpel, maar strak. Het bloemwerk moet juist heel uitbundig en kleurrijk worden.” De kleur van de wagen zal met name rood zijn. “Dat past bij het thema hè”, gaat Feenstra verder. “De bloemen op de wagen vertellen uiteindelijk het verhaal.”

De wijk Rond de Wieken bestaat uit een vaste kern van zo’n 20-25 man. “Maar in de laatste week werken er wel zo’n honderd mee”, legt Snijder uit. “Als wijk zijn we een echte vriendenploeg. Gezelligheid speelt een hele belangrijke rol. We zeggen altijd dat we prettig gestoord zijn”. Snijder zelf is al jarenlang betrokken bij de wijk. “Sinds m’n twaalfde ben ik al medewerker”, gaat de inwoner van Eelde verder. “Ik woonde in de buurt en mijn ouders hielpen ook al mee bij het Bloemencorso. Ik ben sinds mijn twaalfde altijd betrokken gebleven bij het corso en eind 2018 ben ik ook voorzitter geworden.” Arrangeur Feenstra is wat korter bij het Bloemencorso betrokken. “Ik ben import”, lacht Feenstra. “Zo’n drie jaar geleden ben ik hierheen verhuisd en mijn partner was al bij het corso betrokken. Toen ik een kijkje nam, vond ik het al geweldig. De hele wijk creëert samen iets. Alle vrijwilligers doen ontzettend veel. Het is heel knap dat je elk jaar weer iets prachtigs neerzet.”

Vorig jaar maakte Rond de Wieken een prachtige feestwagen, waarop drie tenten stonden met muziek, een ronde ton en veel bier. “De jury vond de wagen echter niet zo mooi”, vertelt Snijder. “We werden dertiende en dat was toch iets tegenvallend. We waren het ook niet met de uitslag eens. Toch waren wij zelf heel tevreden met de wagen en hadden we natuurlijk ook een fantastisch jaar gehad.” Dit jaar zet de corsowijk in op de top 5. “Dat moet toch mogelijk zijn denk ik”, gaat Snijder verder. “De combinatie van strakheid met uitbundigheid van de bloemen moet denk ik wel hoge ogen gooien. We gaan in ieder geval heel goed ons best doen. Gezellig wordt het natuurlijk sowieso.” De eerste en ere prijs is natuurlijk het ultieme doel, echter is de wijk ook met een andere prijs blij. “De publieksprijs is misschien wel het mooiste”, vertelt Feenstra. “Die telt denk ik wel meer dan die van de jury. Je maakt de wagen uiteindelijk voor het publiek. Als zij het mooi vinden, is het corso geslaagd”.


De corsowijk is al wekenlang druk bezig met het Bloemencorso. De opbouwplek, die zich bij de brandweerkazerne in Eelde bevindt, is een aantal avonden per week drukbezocht. Snijder: “Ik ben zo’n 8 tot 10 uur per week bezig met het corso. In de laatste week lijkt het zelfs mijn fulltime job.” Ook Feenstra beaamt dat. “In de laatste week woon je hier”, lacht hij. “Het is knettergek, maar ontzettend leuk. Het is zo verslavend door de gezelligheid. Na het corso val je echt in een soort gat.” Rond de Wieken organiseert verschillende activiteiten, zo ook voor sponsoren. De wijk heeft namelijk diverse sponsoren die betrokken zijn bij Rond de Wieken. “De sponsorcommissie heeft dit jaar voor het eerst een speciaal sponsorplan opgezet”, vertelt Snijder. “Een week voor het corso organiseren we een grote sponsorbijeenkomst, waarbij de sponsoren uitleg krijgen van de wagen. Mede dankzij de inzet van de sponsoren kunnen wij namelijk elk jaar weer een fantastische wagen maken.”

UIT DE KRANT

Lees ook