Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

VRIES - De temperatuur daalt, het is steeds vroeger donker en in de meeste woonkamers staat een versierde kerstboom alweer te schitteren. De feestdagen staan voor de deur en het jaar is dus bijna voorbij. Aan het einde van het jaar nemen veel mensen meestal even een moment van bezinning. Het is vaak op dat moment dat iemand kijkt naar de mensen om zich heen en oprecht waardeert wat een ander voor diegene doet. In deze regio staan een hoop vrijwilligers klaar voor eenzame ouderen, mensen met een beperking of een ander die op welke manier dan ook een beetje hulp van een ander nodig heeft. Liesbeth de Vries werkt voor vrijwilligerswerk Tynaarlo, een onderdeel van Stichting Trias. Zij coördineert het vrijwilligerswerk in de gemeente en dient als informatie- en bemiddelingsbureau. Er staan momenteel zo’n 250 vrijwilligersvacatures open, dus daar zit voor een ieder wel iets interessants tussen. “Wij spreken veel mensen die meestal wel vrijwilligerswerk willen doen, maar niet weten wat voor vrijwilligerswerk. Dan kan een gesprek bij ons uitkomst bieden. Wij hebben voor iedereen passend vrijwilligerswerk en wat is er nou mooier dan iets doen voor een ander?”, vertelt De Vries.


Vrijwilligers zijn veelal mensen die niet graag in de belangstelling staan. Ze zien het werk wat ze doen als vanzelfsprekend of als morele plicht en willen daar vaak geen tegenprestatie of beloning voor terug. Vanzelfsprekend is het echter niet als er 250 vacatures voor vrijwilligerswerk open staan in een relatief kleine regio. Vrijwilligerswerk Tynaarlo verraste dit jaar al een aantal trouwe vrijwilligers met een ‘Taart van de Maand’. In de kersteditie van de Krant van Tynaarlo lichten we nog eens een aantal bijzondere vrijwilligers uit. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en om waardering uit te spreken voor hetgeen wat ze doen. Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Stuur een mailtje naar vrijwilligerswerk@tynaarlo.nl en verrijk niet alleen het leven van een ander, maar ook dat van jezelf.


“Veel mensen komen voor een oriënterend gesprek en daarvoor staat onze deur altijd open. Wij bemiddelen graag en kijken graag samen met iemand naar het vrijwilligerswerk wat het beste bij diegene past. De eerste keer moet nog komen dat we er niet zijn uitgekomen na een oriënterend gesprek”, verklaart De Vries. De meeste vrijwilligers doen hun werk onder het motto: ‘Dat doe je toch gewoon?’ Dat is een uitdrukking die de projectleider van vrijwilligerswerk vaak hoort wanneer ze voor de deur staat met een taart van de maand. “Meestal verwachten ze een blijk van waardering niet, maar ook een vrijwilliger mag best een keer in het zonnetje gezet worden”, vindt De Vries. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Als er geen vrijwilligers meer zijn, dan stort de samenleving namelijk in elkaar. Daarom moet men de vrijwilligers koesteren en nodigt De Vries iedereen die erover nadenkt om vrijwilligerswerk te gaan doen uit voor een kopje koffie. “Dan hoop ik dat we het leven van een aantal mensen ietsje gemakkelijker kunnen maken en kunnen verrijken met de hulp van een vrijwilliger”, besluit De Vries.

UIT DE KRANT

Lees ook