Jongerenwerker Robin Geertsma doet zelf ook mee aan IkPas

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

REGIO – Jongerenwerker Robin Geertsma is, samen met collega Elma Nuhic, het gezicht van de campagne ‘IkPas’ in de gemeente Tynaarlo. Deze campagne wordt landelijk gevoerd om bewustwording te creëren over alcoholgebruik. Om erachter te komen wat alcohol met de gezondheid doet, zetten deelnemers hun alcoholgebruik 30 of 40 dagen stil.  “Ik doe zelf ook mee met IkPas. Aangezien Elma en ik het gezicht zijn van deze campagne, ga ikzelf ook graag de uitdaging aan”, vertelt Geertsma aan de Krant van Tynaarlo.


Het gaat bij deze campagne niet om het wijzen met vingers vertelt de jongerenwerker, maar om het creëren van een klein stukje bewustwording. De jonge Geertsma geeft zelf aan een gezelligheidsdrinker te zijn: “Ik drink normaal gesproken niet vaak en ook niet extreem veel. Gewoon af en toe gewoon een biertje. Ik heb de vraag ook in mijn vriendengroep gesteld. Zij geven ook aan dat wanneer we met onze vriendengroep afspreken, er altijd wel iemand is die een paar biertjes of ander drank meeneemt. Dat wordt dan gezien als normaal en gewoon.”


Het meest recente voorbeeld is natuurlijk oudjaarsnacht. Geertsma vindt het belangrijk om de jongeren te laten zien dat het niet erg is om af en toe een biertje te drinken, maar dat er bewust om moet worden gegaan met alcohol. “Jongeren mogen uiteraard niet drinken wanneer ze onder de 18 zijn, maar sommige kinderen worden er natuurlijk aan blootgesteld door bijvoorbeeld hun ouders. Helemaal met oudejaarsdag. Je ziet toch dat mensen op zo’n avond een wijntje opentrekken of een biertje erbij pakken en dat moet ook gewoon kunnen”, vertelt Geertsma.


Een aantal organisaties zijn inmiddels aangehaakt bij de ‘paraplucampagne’ IkPas. Een paraplucampagne houdt in dat organisaties zich aan een bepaalde campagne binden. Zo doen 26 GGD’s en 10 verslavingszorginstellingen in Nederland mee. Daarnaast is KBO/PCOB een samenwerkingspartner als het gaat om IkPas voor senioren. Bovendien is er een internationale samenwerking met Alcohol Change UK, omdat IkPas de Nederlandse variant is van Dry January.


De gemeente Tynaarlo vindt het belangrijk om ook uitdrukking aan IkPas te geven. “Als mijn vrienden als reactie op mijn oproep aangeven ‘dat er wel iets in zit’, dan is dat stap één”, vertelt de jongerenwerker. Een aantal effecten die zijn waargenomen door een tijd te stoppen met alcohol is onder andere een beter slaapritme, gewichtsafname en een fitter gevoel. IkPas is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl en vindt twee keer per jaar plaats. Daarbij zijn er twee varianten: de 30-dagenvariant en de 40-dagenvariant. De 30-dagenvariant vindt plaats van 1 tot en met 30 januari 2020. De 40-dagen variant loopt van woensdag 26 februari 2020 tot en met zondag 5 april 2020. Aanmelden kan via de IkPas-website. Monitoren wordt niet gedaan, maar dat hoeft volgens Geertsma ook niet: “Ik denk dat er een hoop mensen zijn die er wel aan meedoen, maar zich niet aanmelden. Dat geeft ook niet. Je doet dit natuurlijk voor jezelf en ik hoop dat we dat stukje bewustwording bij mensen naar boven kunnen brengen met deze campagne.” Als de Krant van Tynaarlo met de jongerenwerker spreekt, is hij pas twee dagen onderweg: “Nee, nu merk ik nog niets. Dat zal in de loop van de maand wel anders zijn, denk ik!”

UIT DE KRANT