Gemeente Tynaarlo stelt alles in het werk om begroting sluitend te maken

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“We willen een weloverwogen keuze maken, maar het gaat ergens pijn doen”


VRIES/REGIO – De gemeente Tynaarlo stelt alles in het werk om de begroting voor 2021 sluitend te maken. Afgelopen week maakte de gemeente bekend dat er, als er niet wordt ingegrepen, een tekort is van ruim 3 miljoen euro. Dat komt volgens wethouder financiën Hans de Graaf vooral door de grote kostenposten in het sociaal domein. “Het zijn tekorten die je niet alleen wegwerkt met bezuinigen op de jeugdzorg”, stelt de wethouder. “We zullen breder dan de jeugdzorg moeten kijken”. Het college van burgemeester en wethouders werkt nu aan inzicht en overzicht om gerichte keuzes te kunnen maken voor de aanstaande begroting.

Het dreigende tekort waar de gemeente Tynaarlo mee te maken heeft, is niet vreemd. Bijna alle gemeenten in Nederland kampen met dit probleem. Dat komt met name door de kosten in het sociaal domein. Er zijn de afgelopen jaren namelijk meer taken voor de gemeenten bijgekomen, en er is een korting toegepast op het budget. “Het zijn onder andere grote kosten op het gebied van jeugdzorg”, vertelt De Graaf. “Een aantal jaren geleden was het Rijk daar nog verantwoordelijk voor, maar inmiddels moet de gemeente dit zelf oplossen. De kosten lopen daarom op en als we niets doen, hebben we straks een begroting met een tekort van ruim drie miljoen euro. Dit kunnen we met incidentele inkomsten –zo hebben wij het geluk dat onze woongebieden in trek zijn- wel dekken, maar op de langere termijn drogen ook die inkomsten op, met als gevolg dat de tekorten alleen maar toenemen”.

Zover wil de gemeente Tynaarlo het uiteraard niet laten komen. Het wil structurele maatregelen treffen om aan het eind van dit jaar een sluitende begroting voor 2021 in te dienen. “De Projectgroep 28 augustus is nu druk bezig om overzicht te creëren, zodat we goede keuzes kunnen maken wat betreft de begroting”, legt De Graaf uit. “Waar we op kunnen bezuinigen, is op dit moment nog niet te zeggen. Uiteraard willen we hier voorzichtig mee om gaan en bijvoorbeeld niet korten op onze voorzieningen. Wat al wel duidelijk is, is dat we kritischer gaan kijken naar het verlenen van subsidies. Op deze manier verwachten we al een redelijk aantal kosten te kunnen besparen”.

De wethouder financiën van de gemeente Tynaarlo vindt het vervelend dat deze problemen lokaal moeten worden opgelost, terwijl bijna alle gemeenten ermee te maken hebben. “Ik ben helemaal niet iemand die veel klaagt, maar momenteel staat het Rijk met de rug naar de gemeenten toe. Het Rijk legt allemaal taken neer, maar stelt onvoldoende geld beschikbaar. Zo moeten bijvoorbeeld ook alle scholen die zo’n veertig jaar oud zijn, verbouwd of vervangen worden, maar de bouwkosten zijn de afgelopen jaren ook gestegen. Het Rijk compenseert dit niet. Ook dat moeten we zelf oplossen. Dat betekent dat wij zoekende zijn binnen onze begroting”. De Graaf wil niet alle problemen naar het Rijk schuiven, maar vindt het frustrerend dat zij de gemeenten niet tegemoet komt. “Ik mis vooral de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik verwacht niet dat er voor de verkiezingen beslissingen worden genomen over de grote kostenposten, dus we moeten het echt lokaal oplossen. En daar staan we ook voor. Het heeft geen zin om met het vingertje te wijzen”.

En dat betekent dus bezuinigen. Als de gemeente Tynaarlo nu niet ingrijpt, verwacht De Graaf namelijk dat ze nog maar zo’n vier jaar door kunnen. “Het probleem dreigt heel groot te worden, maar als je kijkt naar andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Assen, is ons probleem heel overzichtelijk. Ons spaarpotje is ook goed gevuld om mogelijk iets langer uit te zingen. We willen echter nu ingrijpen, zodat we straks niet nog grotere problemen hebben”. De projectgroep brengt op 28 augustus het college op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek wat betreft de begroting. Hieruit wordt duidelijk welke koers de gemeente Tynaarlo het beste kan varen. “Op 8 september hebben we vervolgens een bijeenkomst met de raad en werken we onze plannen verder uit. Begin oktober dienen we definitieve voorstellen in voor de begroting van komend jaar. We doen er alles aan om de begroting sluitend te maken. Alles wat moet, dat moet. Een gemakkelijke weg is om de OZB te verhogen, maar dat is het laatste wat we willen. We proberen een weloverwogen keuze te maken, maar dat het ergens pijn gaat doen, dat is wel duidelijk”.

Normaal gesproken streeft de gemeente Tynaarlo ernaar om de begroting volledig sluitend te hebben. “Dit hebben we nu een klein beetje losgelaten, door ook tekorten te dekken met een aantal incidentele inkomsten. Dit moet ertoe leiden dat we de begroting binnen twee à drie jaar volledig sluitend hebben”, besluit De Graaf.

UIT DE KRANT