Nathan Hendriks en de trombone vormen samen een goede harmonie

Afbeelding
kleintje cultuur

ZUIDLAREN – Talent komt soms ineens bovendrijven en Nathan Hendriks is daarvan een mooi voorbeeld. De 14-jarige muzikant uit Zuidlaren pakte in de zesde klas van de bassischool de trombone op en heeft het instrument sindsdien niet meer losgelaten.


Tegenwoordig zit de scholier in de tweede klas van het VWO aan het CSG Augustinus en binnen de school waar hij over vier jaar zijn diploma hoopt te behalen is er ruimschoots aandacht voor muzikale vorming. Muziek maken en schoolverplichtingen gaan vooralsnog overigens goed samen, al zien zijn ouders er goed op toe dat de balans ook daadwerkelijk in evenwicht blijft. Hendriks is ook al een paar jaar lid van Muziekvereniging Erica in Zuidlaren. De noten die hij daar op zeer jonge leeftijd speelde bleven niet onopgemerkt, want ondertussen heeft hij er een vaste plek verworven binnen het muziekgezelschap.


‘Ik ben begonnen met spelen op de basisschool toen ik in groep zes zat’, vertelt Hendriks. ‘Ik vond de trombone toen een mooi instrument, al vind ik dat ook van de trompet, maar de trombone bevalt me op dit moment het best. Bij ons op school zijn ook gitaren aanwezig en dat zijn ook mooie instrumenten om te bespelen, maar het liefst blijf ik bij de trombone, want het geluid van dit instrument spreekt me het meeste aan. Ik ben al een tijdje lid van Muziekvereniging Erica in Zuidlaren en iedere maandag repeteren we en op vrijdag volg ik nog een privéles. Op deze manier hoop ik snel te leren en uiteindelijk natuurlijk beter te worden in de beheersing van mijn instrument.’ Dat de taal van muziek universeel is ontdekte Hendriks in april 2019 toen hij afreisde naar Italië waar jonge muzikanten uit negen verschillende landen gezamenlijk een muziekstuk ten gehore brachten. Dat smaakte zeker naar meer, maar de tiener blijft voorlopig gewoon met beide benen op de grond. Ook de coronatijd die ondertussen al weer even achter ons ligt, bracht Hendriks niet op andere gedachten. ‘Ik wil uiteindelijk graag een diploma behalen en nog beter worden en ik vind het ook leuk om er veel tijd in te blijven steken, want je moet met heel veel dingen tegelijkertijd rekening houden. Zo is de ademhaling erg belangrijk, je moet de noten goed kunnen lezen, maar al deze onderdelen gaan steeds een stukje beter en ik krijg er natuurlijk ook goede begeleiding bij. Goed worden is één ding en wat ik er in de toekomst verder mee wil dat is niet iets waar ik nu veel over nadenk. Ik laat het gewoon op me afkomen, want plezier hebben in het spelen is voor mij nu het belangrijkst.’


Waar we Nathan Hendriks in de toekomst terug zullen zien zal de tijd inderdaad moeten leren, maar dat de trotse eigenaar van de ‘grote trompet’ al een aardig toontje meeblaast is zonneklaar. Ondertussen heeft hij al wel een plek veroverd op de ‘echte’ Tafel van de Burgemeester in het gemeentehuis in Vries waar elke twee maanden een talent uit de gemeente Tynaarlo wordt uitgelicht. Tot vrijdag 1 juli is de talentvolle trombonist te zien op foto en video op de Tafel van de Burgemeester. Hier vind je zijn verhaal en vertelt hij over hoe hij in aanraking is gekomen met muziek en wat zijn ervaringen zijn met verschillende muziekinstrumenten.


UIT DE KRANT