Fiep de Haan wint voorleeswedstrijd gemeente Tynaarlo

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN - Fiep de Haan van basisschool OBS Ter Borch uit Eelderwolde heeft op 6 maart de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Woonzorgcentrum Mozaïek in Zuidlaren. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal op 17 april de gemeente Tynaarlo vertegenwoordigen in de provinciale finale. Daar maakt zij kans om de Nationale Voorleeskampioen van 2024 te worden.

De 15 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters en bewoners van het Woonzorgcentrum, om de beurt door presentator Gerda Veuger naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd door de jury gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. De jury bestaande uit Gea Jonker (cultuurcoach in gemeente Tynaarlo), Jade Damstra (jongerenwerker in gemeente Tynaarlo) en Hellen Bootsman (kinderboekenschrijfster) hadden het best lastig om een keus te maken want het niveau was hoog en lag dicht bij elkaar.

Fiep las een fragment voor uit het boek de Heksen van Roald Dahl. De jury vond dat ze de luisteraars meetrok het verhaal in, een fijn tempo had met het voorlezen, en vond het jammer toen haar uitvoering was afgelopen. Fiep zal één van de 12 deelnemers zijn aan de provinciale finale die op woensdag 17 april gehouden zal worden in Assen. Tijdens het voorlezen door de kinderen werd er ook op de woongroepen voorgelezen door een vrijwilliger van de Bibliotheek.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

UIT DE KRANT